176 de arbori au fost tăiați peste noapte de pe un teren de la hotarul Parcului "La Izvor"
Embed:
176 de arbori au fost tăiați peste noapte de pe un teren de la hotarul Parcului "La Izvor"

176 de arbori au fost defrișați de pe un teren din Parcul "La Izvor". Tăierile au fost făcute de o companie de construcție care deține cele 2 hectare de pământ, iar antreprenorul intenționează să construiască un complex locativ și spații de agrement. Chiar dacă acțiunile companiei se încadrează în limitele legale, ecologiștii susțin că tăierile ar putea duce la scăderea  nivelului apei în lacul din apropiere. Și locatarii din zonă sunt nemulțumiți. Mingea este acum în terenul Primăriei Chișinău și Consiliului Municipal. Pretorul sectorului Buiucani susține că legislația permite doar construcții sociale pe terenul cu pricina. De cealaltă parte, reprezentanții companiei de construcții declară că au dreptul să construiască clădiri multietajate.


Oamenii care locuiesc în blocul din apropiere susțin că terenul a rămas gol peste noapte.


"Este foarte rău, noi avem nevoie de cât mai multă verdeață, pentru că sunt multe mașini și oamenii nu mai au cu ce respira."


"Noi suntem împotrivă. Și așa aici este această parcare și toată noaptea, mașinile umblă în toate părțile, câinii latră și nici nu poți ține fereastra deschisă ca să te odihnești. Nu pot să mărească orașul în afara orașului? "


"Trebuie să sădim copaci, dar nu să-i tăiem, trebuie să facem locul mai frumos, ca oamenii să vină aici cu copiii și să se odihnească."


Ecologiștii susțin că defrișările vor avea efecte grave.


"Fiecare copac are capacitate de a capta apă și cu cât mai mult defrișăm pădurile, cu atât mai mare va fi arșița vara. "


Potrivit ecologiștilor, defrișările ar putea scădea nivelul apei în lacul din apropierea terenului. De cealaltă parte, administrația companiei de construcții neagă
acest lucru.


"Cunoaștem că aceeași companie care a cumpărat acest teren și planifică să construiască complexul locativ fix așa a obținut un teren în Dendrarium, tot în preajma lacului. Atunci când a fost săpată groapa pentru fundație, peste noapte, groapa s-a umplut cu apă. Iar în lacul din preajmă a scăzut nivelul apei."


Agentul economic susține că are toate actele pentru a tăia copacii. Autorizația a fost eliberată de Agenția de Mediu.


"În cazul dat, Agenția nu este un factor decisiv, nu poate decide să elibereze sau nu actele, cu atât mai mult că dreptul asupra proprietății private este inviolabil conform Constituției."


Până a ridica blocurile, agentul economic trebuie să schimbe planul urbanistic al zonei, spune pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc. Potrivit lui, acum, legea permite doar construcția clădirilor sociale, cum ar fi școli, grădinițe sau instituții de sănătate.


" Acum nu putem vorbi de construcția blocurilor și acum am spus, Primăria nu a emis niciun act pentru construcții pe acel teren. - Dar va elibera? - Mă puneți în situația de a-i substitui pe colegii mei. Avem Direcția Arhitectură, avem Consiliul Municipal Chișinău care ia așa decizii."


De cealaltă parte, administrația companiei care deține acum terenul spune că planul urbanistic zonal a fost deja schimbat și permite construcția blocurilor de locuit și a unei zone de agrement, așa cum planifică antreprenorul. Parcul "La Izvor" a fost amenajat în 1972 și are aproape 150 de hectare. Terenul care a fost defrișat săptămâna trecută a fost privatizat în 2003.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.