Andrian Candu, despre expulzarea cetățenilor turci din Moldova: Autoritățile au respectat procedurile legale, iar unele persoane au fost monitorizate de SIS timp de 20 de ani
Embed:
Andrian Candu, despre expulzarea cetățenilor turci din Moldova: Autoritățile au respectat procedurile legale, iar unele persoane au fost monitorizate de SIS timp de 20 de ani

Unii dintre cei șapte cetățenii turci expulzați acum două zile din Republica Moldova, au fost monitorizați de către SIS timp de mai bine de 20 de ani. Declarația a fost făcută de șeful legislativului, Andrian Candu, în urma audierilor parlamentare organizate pentru a elucida acest subiect. Andrian Candu a precizat că autoritățile au respectat toate procedurile legale în cazul celor șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă.

La audieri au fost invitați reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Ministerului Educației. În urma acestora, președintele Parlamentului a precizat că în ultimii 3-4 ani au fost deschise dosare penale pe numele a 47 de cetățeni străini. Dintre aceștia, 18 au fost declarați indezirabili, iar șapte sunt cetățenii turci expulzați în această săptămână. Andrian Candu a menționat că decizia nu are substrat politic.

"Deci, nu are nicIo legătură cu cine astăzi este la guvernare în Republica Moldova sau în Turcia sau care sunt conflictele între Gulen și Erdogan și altele. Nu s-au declanșat procesele la solicitările autorităților turcești, dar în general asta este o inițiativă în dosarele, așa cum am menționat încă din 97-98, generate de serviciile noastre", a afirmat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În fiecare an, până la 70 de persoane sunt expulzate din Republica Moldova. Președintele Parlamentului susține că Serviciul de Informație și Securitate a respectat legislAutoritățile au
respectat procedurile legaleația în vigoare.

"Din cele comunicate de SIS întocmai s-a respectat legislația legată de regimul de ședere a străinilor, din momentul în care s-a cerut azil, s-a respins cererea de azil, momentul în care au fost declarate persoane indezirabile și inclusiv procedurile care au urmat legate de expulzarea acestor persoane. Toate acțiunile SIS-ului au fost desfășurate sub supravegherea unor procurori", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cei șapte cetățeni turci expulzați erau angajați la liceele Orizont din țară. Ministerul Educației a anunțat, în cadrul audierilor, că procesul de învățământ în aceste instituții nu este afectat. În cadrul acestora învață peste 1.700 de copii și activează 376 de profesori.

"Autoritățile din Republicii Moldova în ultimii ani au primit și noi primim solicitări, legate de închiderea liceelor Orizont. Astfel de solicitări au fost formulate și în adresa premierului Filip și în adresa mea și de fiecare dată am răspuns că nici astăzi, nici mâine, nici în viitor liceele Orizont nu vor fi închise, atâta timp cât sunt respectate normele și legislația Republicii Moldova", a conchis președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a mai declarat că în SUA, Canada și în șase state europene au fost organizate proteste la sediile misiunilor diplomatice moldovenești, iar angajații au fost amenințați. La sugestia forțelor de ordine ale statului german, Ambasada Republicii Moldova de la Berlin și Consulatul general de la Frankfurt și-au sistat activitatea pentru câteva ore.

Decizia de expulzare a celor șapte cetățeni turci a fost luată după o monitorizare îndelungată, dar și în baza informațiilor recepționate de la serviciile speciale din alte țări.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.