Inițiativa lui Alaiba, dezbătută cu scântei la consultările parlamentare
Embed:
Inițiativa lui Alaiba, dezbătută cu scântei la consultările parlamentare

Consultările publice, organizate de președintele Comisiei parlamentare economie, Dumitru Alaiba, privind inițiativa sa de interzicere a publicității jocurilor de noroc, loteriilor și pariurilor sportive au încins spiritele. Jurnaliștii au denunțat că, în urma unei eventuale interdicții, presa din Moldova va sărăci și va deveni mai vulnerabilă. Iar reprezentanții federațiilor sportive au reclamat că atleții riscă să rămână fără bani pentru antrenamente.

În urma dezbaterilor, care au durat mai bine de două ore, deputatul PAS a concluzionat că acest gen de publicitate trebuie doar limitat, nu și interzis, așa cum prevedea versiunea inițială a proiectului său de lege.

“Asta nu este redacția finală, noi aici discutăm și cred că cu toții avem același scop să găsim unde să trăsăm aceasta linie. Eu nu am mare experiență în Parlament, dar în orice vot pe care l-am făcut, eu nu am avut o decizie de 100% bună", a menționat Alaiba.

Dumitru Alaiba și-a revizuit poziția categorică de a interzice publicitatea pentru jocurile de noroc și loterie, după ce a înțeles de la participanții la consultări că inițiativa sa poate pune pe brânci activitatea televiziunilor din țară, așa cum partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei este în top 5 cei mai mari furnizori de publicitate pentru 40 de instituții media.

“Proiectul dat de lege este unul categoric, prohibitiv, pe de o parte. Va avea impact asupra mediului de presă. De când s-a interzis publicitatea țigări și s-a limitat publicitate la alcool, acestea se vând tot mai mult. - Asta cu contrabandă sau fără? Intrăm aici în filozofie. Eu vorbesc stric de parametre legali. - Haideți să găsim o soluție cum să putem să facem corect, să interzicem e cel mai simplu, " a spus expertul media, Dumitru Țîra. 

Directorul financiar al televiziunii TV8, Vasile Gherman, a explicat lui Dumitru Alaiba că veniturile obținute lunar de la NGM Company permit achitarea salariilor pentru o parte din jurnaliști.

"Concret la noi, din 100 de lucrători, venitul lunar din publicitate pentru Loterie ne asigură achitarea de opt salarii. Vreau să țineți cont și de acest lucru."

Iar editorul-șef de la PRIME, Ana Butnariuc, a atras atenția că în lipsa unor venituri suficiente din publicitate, posturile tv nu vor avea capacitatea să realizeze producții calitative.

"Noi, jurnaliștii, dar și reprezentanții managementului mai multor instituții de presă cu care am discutat, suntem nedumeriți cum poate fi asigurată dezvoltare durabilă a mass-media, în condițiile în care politicienii intenționează să rupă din bugetele de publicitate. Știu că foarte mult pledați pentru independența presei și eu vă cred, dar independența presei trebuie privită, în primul rând, din prisma independenței financiare, care dictează direct independența editorială."

Directorul comercial al casei de vânzări "Casa Media" a declarat că încercarea de a interzice publicitatea pentru loterie și jocuri de noroc amintește de o altă lege care bloca plasarea publicității ascunse în emisiunile autohtone, asta în timp ce televiziunile difuzau filme americane în care erau plasate branduri comerciale internaționale, ceea ce a cauzat pierderi financiare audiovizualului moldovenesc.

"Ca abia în 2009, noi la o ședință din Paris, cu alte posturi TV din Germania, Austria, discutam legea despre plasarea de produs, care a fost primită inclusiv și în Moldova", a spus Octavian Hanganu, directorul comercial al casei de vânzări "Casa Media".

Octavian Hanganu s-a arătat îngrijorat că interzicerea publicității pentru jocurile de noroc ar putea crea situații absurde.

"La noi se va interzice filmul "Cazino" lui Scorsese, "Casino Royale" cu Daniel Craig, "11, 12, 13 Ocean's Thirteen", pentru că ei toți joacă în cazino. Să interzicem "Pikovaia dama" lui Pușkin, să interzicem și emisiunea "Ce? Unde? Când?"", pentru că la sfârșit este un cântec despre faptul că toată viața noastră este un joc."

Așa cum partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei a investit în acest an peste 2,5  milioane de lei în susținerea sportului de performanță din Moldova, inclusiv a participanților la competiții internaționale, sportivii au descris consecințele inițiativei lui Dumitru Alaiba.

"Noi, sportivii, suntem dependenți de veniturile pe care le are Loteria Națională, posibilitățile, cu care ne susține, pe noi, sportivi. De asta foarte mult sportivii o să sufere. Aici susțin și Federația de Lupte și Comitetul Național. Venim cu propunerea ca să fie separate punctele, adică să nu fie folosit cuvântul general - interzicerea totală", a declarat Pavel Pocatilov, președintele Federației de arte marțiale din Moldova.

Dumitru Alaiba și-a argumentat inițiativa legislativă prin faptul că ar exista persoane dependente de loterie.

"Aveți vreo statistică privind numărul de oameni care a avut de suferit din cauza Loteriei Naționale și pariurilor sportive în Moldova?", a întrebat Plamen Milanov, director NGM Company. 

Pentru a răspunde la această întrebarea, Dumitru Alaiba a invitat la consultări și un specialist în asistența psihologică pentru persoane dependente de vicii, dar nici acesta nu a putut să prezinte studii despre presupusa dependență de loterie.

"Dacă e să vorbim despre loterie, nu există așa ceva ca noi să lucrăm concret cu oamenii care joacă în loterie.", a spus psihologul Dmitri Kobîleanschi.

"Nu există nicio statistică despre efectele negative ale Loteriei. Cel mai mult aceata lege va afecta statutul, veniturile acestuia", a menționat Plamen Milanov, director NGM Company. 

În cele din urmă, deputatul Dumitru Alaiba s-a lăsat convins de unele argumente și a invitat participanții la discuții să-i expedieze propuneri în scris privind îmbunătățirea proiectului său de lei, așa încât publicitatea din acest domeniu să fie difuzată condiționat.

"O să revenim. Este doar primul draft al proiectului. Orice proiect pe care eu l-m înregistrat după conversații a suferit ajustări și modificări pe parcurs. "

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.