Interviu EXCLUSIV Primele Știri. Maia Sandu: trebuie să eliberăm țara de Dodon
Embed:
Interviu EXCLUSIV Primele Știri. Maia Sandu: trebuie să eliberăm țara de Dodon

Eșecul Guvernului condus de Maia Sandu a fost inevitabil. Liderul PAS recunoaște că a anticipat căderea executivului, dar a mizat pe faptul că președintele Igor Dodon va fi rațional și o va lăsa să-și facă treaba. Acum, ținta principală a Partidului Acțiune și Solidaritate s-a îndreptat către Președinție. Sandu nu vorbește direct dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din toamnă, dar spune că își dorește un candidat comun al forțelor proeuropene. Discuții în acest sens au început deja cu unele forțe politice, dar încă sunt incerte. Scopul principal este ca șeful statului, Igor Dodon, să nu mai obțină un mandat. Subiectele au fost abordate în cadrul unui interviu oferit de liderul PAS, pentru Primele Știri.

MHAELA BLANARU: Pentru că suntem prima dată aici la dumneavoastră, nu am cum să nu vă întreb ce mai faceți și cum e viața după ce ați plecat din Guvern. 

MAIA SANDU: Ne-am luat o pauză, ne-am odihnit puțin, pentru că a fost un an încărcat și acum am revenit la lucrurile pe care le promovăm de când am construit acest partid. Încercăm să obținem cât mai mult sprijin din partea cetățenilor ca să putem reveni la guvernare cât de curând.

MIHAELA BLANARU: Aveți activitate doar în partid, nu aveți un alt loc de muncă?

MAIA SANDU: Nu am un alt loc de muncă, activitatea de partid îmi consumă tot timpul.

MIHAELA BLANARU: Și din ce bani trăiți, dacă nu e secret?

MAIA SANDU: Din aceeași bani, din economiile pe care le-am făcut în timp.

MIHAELA BLANARU: Vreau să ne întoarcem puțin în trecut, pentru că au fost multe luni pline de evenimente politice destul de tulburătoare. Și totul a pornit de la intenția de a-l da jos pe Vlad Plahotniuc. Când v-ați întâlnit prima dată cu el?

MAIA SANDU: Nu m-am întâlnit niciodată cu Vlad Plahotniuc. L-am văzut în Parlament, probabil într-o zi în care sau promovam codul educației sau se vota Codul educației, atuci când el era parlamentar și eu eram ministru și de la tribună l-am văzut în sală, dar nu am avut niciodată nicio discuție, față în față nu ne-am văzut niciodată.

MIHAELA BLANARU: Nu ați avut niciodată interesul să interacționați?

MAIA SANDU: Nu. Ce poți să-i spui unui om căruia i-au spus atât de mulți până la mine că ceea ce face este rău pentru țară. Nu am avut ce să discut cu el și nici nu regret acest lucru.

MIHAELA BLANARU: Cum e viața acum că nu mai e Vlad Plahotniuc în țară și nu se mai aude nimic de el?

MAIA SANDU: Eu zic să mergeți să-i întrebați pe oameni. Cel puțin din discuțiile pe care le am eu cu oamenii prin raioane, ei toți spun că e mai simplu, că nu mai sunt terorizați. Și pot să vă spun că la întâlnirile cu noi vin mai mulți oameni, deci nu le este frică.

MIHAELA BLANARU: Dar senzația dumneavoastră personală, pentru că ați luptat atât de mult pentru asta?

MAIA SANDU: Am luptat pentru democrație și pentru stat de drept și pentru un stat care a lucrat pentru cetățeni. Plahotniuc la un moment a fost impedimentul cel mai mare în calea realizării acestui obiectiv pe care îl au toți cetățenii Republicii Moldova. Acum avem alte impedimente. Am eliminat impedimentul principal și din păcate în continuare trebuie să eliberăm țara de cineva și aici mă refer la Dodon, în loc să construim.

MIHAELA BLANAU: Care este relația dintre dumneavoastră și Igor Dodon acum? Mai discutați?

MAIA SANDU: Nu discutăm din momentul în care el a decis să demită Guvernul nu am avut nicio discuție.

MIHAELA BLANARU: Nu a încercat el să vă sune?

MAIA SANDU: Nu a încercat și nu cred că are rost. Nu avem ce să discutăm. Noi am spus clar că el este personajul din cauza căruia Republica Moldova este într-o situație proastă, ne-a izolat internațional, ne-a privat de fonduri externe, promovează corupția, a redeschis schemele. Toate aceste lucruri sunt în defavoarea oamenilor Republicii Moldova și respectiv nu avem ce să discutăm cu asemenea personaj.

MIHAELA BLANARU: Atunci când ați făcut alianță cu PSRM ați anticipat măcar câtuși de puțin că s-ar putea să ajungem în această situație?

MAIA SANDU: Era clar că o să ajungem în această situație. Dar nu am avut de ales, așa cum am mai spus. Nu puteam să reușim într-o luptă în care erau prezenți ambii și Plahotniuc și Dodon. Trebuia să scăpăm de unul după care să luptăm cu al doilea.

MIHAELA BLANARU: În totodeauna mi s-a părut ciudat că ați decis să faceți alianță cu Igor Dodon, pentru că țin minte declarațiile dumneavoastră anterioare când spuneați că este un trădător, că este controlat de Kremlin etc. Și mulți alegători PAS v-au taxat dur pentru asta.

MAIA SANDU: Nu știu la ce vă referiți când spuneți că ne-au taxat dur, pentru că dacă vă uitați la alegerile locale și în special la votul politic o să vedeți că oamenii au înțeles că nu exista o soluție mai bună. Vă întreb pe dumneavoastră, care era alternativa? Dacă am fi avut alegeri libere și corecte în februarie 2019 atunci Blocul ACUM ar fi venit cu suficiente mandate în Parlament și nu ar fi avut nevoie să facă alianță cu unul ca să scape de celălalt. Realitatea a fost alta și apropo, noi am discutat trei luni de zile cu oamenii. Deci nu a fost o decizie pe care am luat-o a doua zi după alegeri, hai să facem parteneriat politic cu socialiștii. 

MIHAELA BLANARU: Dar atunci când ați văzut acele imagini video, Igor Dodon discută cu Vlad Plahotniuc, vorbesc despre federalizare, v-au pus în gardă aceste imagini?

MAIA SANDU: Bineînțeles că m-au pus și este o dovadă în plus că și Igor Dodon și Vlad Plahotniuc erau și sunt gata să vândă țara, discutau foarte jovial despre cine trebuie să facă această federalizare. În același timp, eu am crezut atunci și cred că doar dacă ai un procuror independent poți să mizezi că personaje ca Igor Dodon pot fi investigate. 

MIHAELA BLANARU: Că tot ați vorbit acum de procurorul general, Ion Diacov a spus recent în cadrul unei emisiuni că v-ați întâlnit de fapt cu Stoianoglo și că l-ați fi acceptat în această funcție, că ați recunoscut că e omul potrivit. 

MAIA SANDU: Ion Diacov a participat la această dicuție? Eu am avut întâlnire cu Stoianoglo așa cum am avut și cu ceilalți candidați care au fost preselectați de comisie. Evident că în primul rând nici nu era decizia mea, în al doilea rând nu am dat nicio apreciere acolo că sunteți bun, că nu sunteți bun. Am avut niște întrebări, am primit niște răspunsuri și asta a fost tot. Acum evident că se găsesc tot felul de personaje cărora le place să speculeze și să se dea cu părerea despre ce am văzut eu și cum am înțeles eu această întâlnire. Foarte ciudat, pentru că la acea întâlnire am fost eu și candidații. 

MIHAELA BLANARU: Nu regretați câtuși de puțin că v-ați asumat această răspundere și că după cinci luni în care ați muncit a trebuit să plecați. Și dacă ați întoarce timpul înapoi, ați face alianță cu PSRM ?

MAIA SANDU: Trebuie să spun că i-am crezut mai raționali pe cei din Partidul Socialiștilor și în special pe Igor Dodon și am crezut că o să ne lase până la sfârșitul lunii decembrie, pentru că dacă mai rămâneam în oficiu încă două săptămâni am fi debursat încă 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. După noi era total irațional să dai jos Guvernul știind că după aia o să-ți ia mult timp ca să poți să aduci acești bani și ca bugetul are nevoie de acești bani. 

MIHAELA BLANARU: Acum că nu mai sunteți nici în Guvern și nici în Parlament, sunteți conștientă că ați plecat din politica mare?

MAIA SANDU: Nu. Nu am plecat din politica mare și asta se vede și la discuțiile cu oamenii. PAS este un partid puternic, este cel mai puternic pe segmentul proeuropean și ar fi cel mai puternic dacă nu ar exista manipulare, bani murdari pe care Partidul Socialiștilor îi folosește în politică.

MIHAELA BLANARU: Care sunt șansele ca să vedeți Președinția din foliu, dar nu din troleibuz?

MAIA SANDU: Acest lucru îl decide alegătorul. Până acolo partidul trebuie să decidă cine va fi candidatul pe care îl va susține acest scrutin, dar așa cum arată și sondajele, avem șanse bune. Și lumea trebuie să înțeleagă că dacă îl lasă pe Dodon în continuare, țara asta o să devină o țară fantomă, fără oameni. 

MIHAELA BLANARU: Veți candida sau nu?

MAIA SANDU: Decizia o va lua partidul.

MIHAELA BLANARU: Cine altcineva din PAS care se bucură de atâta încredere?

MAIA SANDU: Dacă apare o persoană care este mai credibilă sau mai cunoscută, pentru că și asta contează foarte mult, noi suntem deschiși, dar trebuie să fie o decizie pragmatică și corectă.

MIHAELA BLANARU: Sondajele arată că vă apropiați de Igor Dodon la capitolul încredere, dar este oare asta suficient ca să-l învingeți, pentru că nu cred că vă m-ai permiteți să mau pierdeți în fața lui Dodon?

MAIA SANDU: Întrebarea nu este despre mine dacă îmi mai permit să pierd sau nu. Întrebarea este despre noi toți dacă își permite țara să-l mai lase pe Dodon la Guvernare. Așa cred că trebuie să punem problema. Sper să putem merge în acest exercițiu cu mai multe partide politice, dar și de contribuția fiecărui cetățean. 

MIHAELA BLANARU: Ar fi o soluție să fie identificat un candidat unic la alegerile prezidențiale? 

MAIA SANDU: Noi ne dorim acest lucru și am început să discutăm cu partidele politice care sunt deschise pentru discuții. 

MIHAELA BLANARU: Cu cine ați discutat până acum?

MAIA SANDU: Am discutat acest lucru Platforma DA. Ei optează pentru un candidat apartinic. Noi am spus că suntem deschiși dar vrem să știm despre cine vorbim, pentru că nu poate fi o discuție abstractă. Nu poți să iei un om care nu este cunoscut, el poate fi un om minunat, dar dacă el nu este cunoscut și partidele proeuropene nu au acces sau au acces limitat la mass-media este o provocare destul de mare să reușești într-un an de zile sau chiar mai puțin să faci cunoscut această persoană. Am discutat și cu blocul UNIREA și suntem deschiși și pentru alte discuții. O să încercăm să comunicăm în următoarele săptămâni cu alte părți interesate.

MIHAELA BLANARU: Doamna Sandu, cum s-a întâmplat așa că PAS are un candidat, iar membrul PAS, Grigore Cobzac este candidat independent?

MAIA SANDU: Este o situație mai ciudată și eu cred că noi în următoarele zile o să luăm o decizie și o să explicăm în detalii cum s-a întâmplat acest lucru. Ceea ce pot să vă spun este că până vineri, termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrare, domnul Cobzac nu a dorit să candideze. Deci a fost o decizie spontană, luată în ultima zi. 

MIHAELA BLANARU: Unii membri PPDA au decis să-l susțină în aceste alegeri pe domnul Cobzac, dar și Vlad Țurcanu de la PUN la fel s-a retras din cursă în favoarea lui Grigore Cobzac, nu vă gândiți să faceți același lucru?

MAIA SANDU: E ciudat că oamenii din Platforma DA care au zis că își doresc un candidat apartinic acum spune că vor să suțină un candidat care vine dintr-un partid politic. 

MIHAELA BLANARU: Domnul Năstase a făcut recent un apel public în care a chemat partidele de centru dreapta să înainteze un candidat comun al parlamentarele de la Hâncești și a spus că în caz contrar ei vor înainta propriul candidat la alegerile prezidențiale. 

MAIA SANDU: Noi am avut o discuție cu domnul Năstase înainte să venim cu propunerea Olesei Stamate și le-am vorbit despre această propunere. Ei atunci nu aveau altă propunere, nu au propus un alt candidat, au zis că se gândesc după acre au făcut public că îl susțin pe domnul Druță. Noi nu am avut ocazia să discutăm aceste lucruri.

MIHAELA BLANARU: Cum vedeți acest ultimatum de la colegul dumneavoastră din blocul ACUM?

MAIA SANDU: Eu cred că lucrurile încă pot fi discutate și vreau să înțeleg că toată lumea înțelege gravitatea lucrurilor și înțelege cât de important este să avem unitate și sper că toată lumea înțelege care sunt riscurile pentru țară dacă Igor Dodon rămâne în funcție încă patru ani de zile.

MIHAELA BLANARU: Relația dintre dumneavoastră și domnul Năstase s-a înrăutățit ?

MAIA SANDU: Discutăm mai rar cu toate că eu de vreo două săptămâni tot încerc să-l prind să avem o discuție, dânsul e ocupat, sper când revine, că e plecat din țară, să discutăm.

MIHAELA BLANARU: Mai este un subiect pe care vreau să-l discutăm. Curtea de apel a luat o decizie în privința lui Vlad Filat, rămâne în libertate. Ați discutat cu el de când a ieșit din închisoare?

MAIA SANDU: Nu.

MIHAELA BLANARU: Ce credeți despre eliberarea lui?

MAIA SANDU: Cel puțin acum Igor Dodon nu poate să spună că nu a știut despre eliberarea lui și să dea vina pe mine așa cum a făcut în toamnă. În rest am aceeași întrebare, unde sunt banii, de ce nu au fost întorși banii. Și care sunt mesajele care le transmite justiția în așa mod. Participi la furtul unui miliard și te speli foarte repede pe mâini, stai câțiva ani al închisoare după care  ești liber. 

MIHAELA BLANARU: Foștii colegi ai dumneavoastră din Guvern mai sunt în țară?

MAIA SANDU: Unii dintre ei sunt, unii au revenit acasă la familiile lor. Domnul Popescu a revenit la Paris, Vadim Brînzan mai petrece timpul pe acasă, mai reveni la Chișinău. În rest cred că toată lumea e aici. 

MIHAELA BLANARU: Interviul nostru a luat sfârșit. Vă mulțumim și sper să nu fie ultimul.

MAIA SANDU: Și eu sper!

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.