Pericol pe gheață. Oamenii au ieșit la pescuit la copcă, în ciuda avertizărilor meteorologilor și salvatorilor
Embed:
Pericol pe gheață. Oamenii au ieșit la pescuit la copcă, în ciuda avertizărilor meteorologilor și salvatorilor

Gerul este motiv de bucurie pentru amatorii pescuitului la copcă. Puțini însă realizează pericolul la care se expun. În timp ce salvatorii trag un semnal de alarmă și spun că în pofida temperaturilor scăzute, gheața este încă foarte fragilă, pescarii afirmă că au toate condițiile necesare pentru a prinde pește.


De dimineață, pe lacul de la Ghidighici erau zeci de pescari. Aceștia spun că au așteptat cu nerăbdare temperaturile reci și că stratul de gheață este numai bun pentru pescuit.

"Nu e subțire fiindcă are undeva zece centimetri. Acuș o să vă arăt ce pește se prinde. Iată așa."

"Ne uităm dacă gheața e groasă. Vara nu prea așa că sunt ocupat, ba la grădină, ba la muncă undeva, dar iarna, îmi place mai bine. Mare plăcere. Luăm ceai fierbinte cu noi și iată așa."

"Săptămâna aceasta o să fie cald până la opt grade cu plus. Eu azi prima dată, anul acesta prima dată pe gheață. Gheața e așa.Îmbrăcat cu ... normal, mai bem câte 50 de grame dacă este."

Și cei care au pescuit pe lacul de la Grătiești ne-au dat asigurări că se află în afara oricărui pericol.

"Gheața de mult stă. E oleacă nu e groasă, dar e tare, nu e de aceea care e moale."

"De duminică lumea pescuiește. Aici o mașinică, sunt mașinele așa zaporojeț, cu acela te duci și încă poți face aici drift. E găurit totul de ieri."

"Gheața e destul de groasă. Undeva are 12 centimetri, foarte bună. Pentru pescuit asta e normală gheață se socoate. Ținem lângă noi, dacă chiar se prăbușește ai luat-o și ai pus-o pe lățimea gheții și încetișor. Dar Doamne Ferește, mai bine să ne păzească."

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență susțin că în pofida temperaturilor reci, stratul de gheață este fragil.

"Oscilarea temperaturii duce la formarea podului de gheață, însă, acesta nu este rigid și reprezintă pericol pentru oamenii care aleg să meargă, să patineze sau să pescuiască. O atenție sporită este acordată minorilor. Persoanele care în grijă copii sunt rugați să-i monitorizeze strict și să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice."

Potrivit IGSU, de la începutul acestui an nu a fost înregistrat niciun caz de prăbușire sub gheață.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.