Premierul, Natalia Gavrilița, NU va fi sancționată pentru neindicarea în declarația de avere a casei în care locuiește de doi ani
Embed:
Premierul, Natalia Gavrilița, NU va fi sancționată pentru neindicarea în declarația de avere a casei în care locuiește de doi ani

Premierul Natalia Gavrilița nu va fi sancționată pentru neindicarea în declarația de avere, pe care a depus-o imediat ce a devenit prim-ministru, a casei în care locuiește de doi ani. Autoritatea Națională de Integritate nu a inițiat o anchetă pentru încălcarea regimului declarării averii și intereselor personale, deoarece șeful cabinetului de miniștri și-a rectificat declarația și a menționat că locuința aparține părinților. Precizările au fost făcute pentru postul nostru de televiziune de către șefa serviciului de presă al ANI, Maria Dastic.
Instituția nu a inițiat o anchetă nici în privința declarațiilor de avere depuse de Gavrilița în perioada în care deținea funcția de ministru al Finanțelor, chiar dacă și atunci a omis această informație."Dacă ne referim strict la faptul că dumneaei nu și-a declarat abitație, dumneaei a depus a doua declarație rectificată, ceea ce și permite legislație, s-a încadrat în termeni, respectiv nu există la momentul de față temei pentru inițierea anchetei pe acest subiect."


În același timp, reprezentanții Autorității Naționale de Integritate nu exclud că ar putea iniția un control în privința Nataliei Gavrilița, dar abia anul viitor, atunci când urmează a fie efectuată verificarea anuală a declarațiilor de avere.


"În 2019, pe numele acesteia nu a existat o investigație și nicio petiție în acest sens, respectiv, în anul 2022, când vom iniția același ordin, prin care, din oficiu, verificăm toate declarațiile anuale. Dacă funcția ei intră în categorie, în zona de risc și totodată, fiind deja în funcție de prim-ministru va avea și o declarație de avere și interese personale anuale, nu excludem că deja vor fi verificate toate declarațiile depuse până acum."


După ce jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scos la iveală faptul că premierul locuiește într-o casă cu două nivele din centrul Capitalei, iar această informație nu se regăsea în declarațiile de avere ale Nataliei Gavrilița, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Anastasia Taburceanu a declarat că prim-ministrul nu era obligată să declare casa, pentru că imobilul aparține părinților. Iar după ce mai mulți experți, dar și ANI au reclamat faptul că funcționarii și demnitarii sunt obligați prin lege să indice imobilul în care locuiesc, lîn data de 22 august, Natalia Gavrilița și-a revizuit poziția și a inclus casa în declarația sa de avere, indicând că imobilul are suprafața de zero metri pătrați și valoarea de zero lei. Purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu a precizat atunci că în așa mod sunt declarate imobilele obținute prin abitație.

Pe de altă parte, la începutul lunii septembrie, președintele Maia Sandu a declarat că Natalia Gavrilița nu era obligată prin lege să declare casa în care locuiește.


"Da cine a zis că casa trebuia declarată? Unde e scris în legea că casa trebuia declarată? Există vreo prevedere legală care a fost încălcată? Nu. De câte știu eu, nu! Acum că legea nu este suficient de clară și că legea ar trebuie să prevadă acest lucru, e o altă întrebare."

Totuși, legislația prevede expres că funcționarul este obligat să declare „bunurile mobile și imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv", ceea ce înseamnă că, din 2019 premierul Natalia Gavriliță trebuia să indice în declarațiile sale de avere și interese personale că are drept de folosință asupra casei de locuit care este proprietatea părinților săi.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.