Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, cere sprijin suplimentar Rusiei din cauza sancțiunilor UE
Embed:
Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, cere sprijin suplimentar Rusiei din cauza sancțiunilor UE

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, aflat sub presiune din cauza sancțiunilor Uniunii Europene, cere sprijin suplimentar omologului său rus, Vladimir Putin. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Sankt Petersburg, pentru a patra oară de la începutul acestui an. Discuțiile au fost cu ușile închise și au durat mai bine de cinci ore. Înainte de întâlnirea privată, liderii de stat au făcut câteva declarații în fața presei. Alexandr Lukașenko a descris sancțiunile occidentale drept terorism împotriva poporului belarus.

"Urmează o nouă etapă în Belarus a acestei revoluții înfloritoare. Ei au trecut deja la terorism individual, v-am mai informat despre asta. În fiecare zi, acțiunile lor progresează."

Lukașenko a mai adăugat că datorită Rusiei, țara sa rezistă sancțiunilor. Liderul de la Minsk afirmă că, în prezent, sunt luate măsuri împotriva ONG-urilor și a presei finanțate de Occident. În timp ce Lukașenko a vorbit despre măsurile punitive și opoziția din țara sa, Putin a ținut să menționeze că Belarusul este un partener important pentru Rusia.

"Belarusul este un partener mare și de încredere din punct de vedere economic. Trebuie să menționez că, în pofida coronavirusului și a altor infecții, cum ar fi sancțiunile externe, Belarusul plătește toate creditele."

În urma întrevederii, Kremlinul a anunțat că cele două țări planifică să-și coordoneze răspunsul la tentativele externe de a destabiliza situația de pe teritoriul belarus. Relațiile dintre blocul comunitar și Belarus s-au înrăutățit după ce, la ordinul lui Lukașenko, în data de 25 mai, a fost deturnat un avion internațional. Scopul acestei acțiuni a fost reținerea jurnalistului Roman Protasevici, care este un critic aprig al președintelui Belarusului. Ca urmare, UE a decis să impună sancțiuni și a recomandat companiilor aeriene să nu mai zboare deasupra acestei țări. Recent, și Ministerul Transporturilor din Statele Unite a decis să interzică vânzarea de bilete din și spre Belarus.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.