Prima ședință din procesul intentat de magistratul Clima, împotriva președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a avut loc
Embed:
Prima ședință din procesul intentat de magistratul Clima, împotriva președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a avut loc

Prima ședință de judecată în procesul intentat de magistratul Vladislav Clima împotriva deciziei șefului statului de anulare a numirii sale la șefia Curții de Apel Chișinău nu a avut loc.
Asta pentru că, anterior, reprezentanții Președinției au solicitat strămutarea cauzei examinată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani la o altă instanță de fond.
Președinția și-a argumentat solicitarea prin faptul că Judecătoria Chișinău se află sub jurisdicția Curții de Apel Chișinău, unde reclamantul Vladislav Clima este magistrat.
Demersul șefului statului va fi examinat de Curtea Supremă de Justiție.

La sfârșitul lunii mai, președintele țării, Maia Sandu, a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au încălcat procedurile legale atunci când au propus candidatura magistratului, fapt negat de membrii CSM.
Decizia lui Sandu a fost criticată de mai mulți experți în drept din Moldova dar și de Asociații de magistrați din România. Aceștia spuneau că revocarea din funcție a lui Clima este un atentat la independența judecătorilor, iar fără asta, nu poate exista un stat de drept, pentru care militează președintele Maia Sandu. Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău în data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon. El este judecător din anul 2006 și activa la instanța de la Apel din 2017.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.