Programul "Prima Casă"! Mai multe familii tinere vor putea beneficia de locuințe
Embed:
Programul "Prima Casă"! Mai multe familii tinere vor putea beneficia de locuințe

Familiile tinere care vor să-și cumpere o locuință vor beneficia de credite preferențiale. Un proiect de implementare națională a programului "Prima Casă" a fost elaborat și discutat la Guvern. Documentul are la bază modele similare din statele membre ale Uniunii Europene, unde programul are succes.

Potrivit proiectului, statul ar putea garanta o parte din creditul ipotecar, iar rata dobânzii ar putea fi mult mai mică decât cele stabilite, în prezent, de băncile din țară.

Documentul presupune anumite condiții: beneficiarii vor trebui să aibă până la 45 de ani și să nu fie proprietari ai altor imobile. De asemenea, ei vor putea cumpăra o locuință care va avea nu mai mult de 50 de metri pătrați, iar valoarea maximă a creditului va fi de până la un milion de lei.

"30 la sută din acest împrumut pe care trebuie să-l ia persoana fizică va fi garantat de către stat, astfel se crează condițiile necesare ca băncile să fie mai flexibile și să acorde niște împrumuturi mai facilitare. Cred că începând cu anul viitor, cel mai probabil în trimestrul doi al anului 2017 acest program va fi capabil să fie lansat", a spus viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Plățile lunare către bănci nu vor putea depăși 50 la sută din veniturile salariale. Totuși, pentru ca proiectul să atragă mai multe familii, rata dobânzii ar trebui să fie mai mică decât la băncile comerciale, spun experții imobiliari.

"Totul depinde de dobânda la aceste credite, ce mărime, ce sumă totală poate fi acordată unei familii tinere și ce fel de imobil, locuință se va putea procura. O dobândă sigur că mai jos de nouă, opt la sută chiar aș spune de undeva cinci, șase, probabil ar fi un procent acceptabil", a zis expertul imobiliar Ion Hanganu.

Cei mai mulți dintre tinerii care nu au, deocamdată, o locuință proprie salută inițiativa.

Autorii proiectului urmează să se consulte cu Banca Națională și băncile comerciale, după care documentul va fi definitivat și aprobat de Guvern.

Valoarea maximă a împrumuturilor care vor putea fi garantate de către stat, la prima etapă, va fi de 500 de milioane de lei, iar ulterior ar putea crește până la un miliard de lei.

Sursa Foto: publika.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.