23 august, zi de doliu național. Vor fi comemorate victimele tuturor regimurilor
Embed:
23 august, zi de doliu național. Vor fi comemorate victimele tuturor regimurilor

Victimele stalinismului, nazismului și cele ale regimurilor fasciste și comuniste vor fi comemorate în Moldova, anual, în ziua de 23 august, declarată oficial drept zi de doliu național. Guvernul a decis că în această zi va fi marcată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, conform recomandărilor Parlamentului European adoptate printr-o declarație încă în 2008.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, care este exponentul socialiștilor în Guvern, precum și bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-au abținut de la vot. După ce socialiștii au acuzat premierul că dezbină cetățenii prin astfel de inițiative, Maia Sandu a declarat că decizia Guvernului are drept scop de a uni societatea.

"Noi credem că trebuie să comemorăm victimele regimurilor totalitare și autoritare. O abordare care nu dezbină societatea, dimpotrivă, o abordare corectă. Am înțeles că unii reprezentanți ai Partidului Socialiștilor au o altă opinie. Cred că cetățenii sunt în măsură să judece cine procedează corect", a spus prim-ministul Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele Igor Dodon insistă că hotărârea Guvernului privind declararea zilei de doliu trebuie să fie consultată cu deputații sau chiar votată de Parlament.

Premierul crede încă că Executivul deține pârghii legale pentru a lua o astfel de decizie.

Potrivit documentului, în data de 23 august, la ora 10:00, va fi păstrat un moment de reculegere, iar drapele de stat vor fi coborâte în bernă. A doua zi, Președinția va marca sărbătoarea sovietică privind așa-numita eliberare a Moldovei de sub ocupația fascistă prin depuneri de flori la câteva monumente din Capitală și printr-un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

Anterior, mai mulți istorici și scriitori au făcut un apel public și au îndeamnat cetățenii să nu participe la evenimentele organizate de președintele Dodon, întrucât acestea au la bază falsuri istorice și propagandă, iar ziua de 24 august 1944 a fost punctul de pornire pentru ocupația sovietică a Basarabiei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.