27 de ani de la conflictul de la Nistru. Victimele războiului, comemorate la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Capitală
Embed:
27 de ani de la conflictul de la Nistru. Victimele războiului, comemorate la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Capitală

Moldova comemorează eroii căzuți în lupta pentru independența și integritatea țării, la 27 de ani de la declanșarea conflictului. Sute de oameni au depus, astăzi, flori la monumentul Maica Îndurerată de la complexul memorial Eternitate.

Împreună cu premierul Pavel Filip și echipa guvernamentală, veteranii și rudele celor care au căzut pe câmpul de luptă au ținut un minut de reculegere. Participanții la mitingul de comemorare le-au mulțumit veteranilor pentru sacrificiu și curaj.  

"Băieții s-au ridicat și au luptat împotriva răului. Am văzut cum a decedat, răniți mulți, am văzut cum oamenii să stăruiau să apere pământul nostru de străini", a spus veteranul războiului de pe Nistru, Toma Malic.

Mulți dintre veteranii s-au întors de pe câmpul de luptă mutilați și cu amintiri dureroase.

"Am avut ocazia să particip benevol la adresarea președintelui în 1992 că trebuiește de apărat țara, un polițist de secție de poliție Fălești a ars de viu într-o mașină blindată în Doroțcaia e trist, de sigur", a zis veteranul războiului de pe Nistru, Vasile Prescureanu.

"Acest conflict nu a trebuit nimănui, dar dacă a fost iscat, asta a fost, ei au căzut, au căzut pentru Patrie", a menționat veteranul războiului de pe Nistru, Ion Onila.

Rudele celor care au avut de suferit în războiul de pe Nistru, cu greu își stăpânesc lacrimile, atunci când vorbesc despre conflictul din 1992.

La mitingul de comemorare a fost prezent și primul președinte, Mircea Snegur, care în 21 iulie 1992 a semnat cu Boris Elțin, președintele rus de atunci, acordul de încetare a focului.

"Eu sunt foarte recunoscător combatanților care dau dovadă de solidaritate. Eu afirm cu toate certitudine că încheierea Acordului de încetare a focului a fost unica cale rezonabilă de a stopa escaladarea războiului", a menționat primul președinte al țării, Mircea Snegur.

La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că autoritățile vor depune în continuare toate eforturile pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre.

"Acest subiect va fi discutat pe parcursul întregului an 2019, pentru că acest subiect este inclus în ordinea de zi a Adunării Generale a ONU. Au fost semnate opt protocoale care au venit să rezolve opt probleme care țin de regiunea transnistreană, controlul integral al frontierii de stat. Asta înseamnă că ne mișcăm într-o direcție corectă", a afirmat premierul Pavel Filip.

"Cel mai important că în acești trei ani a apărut o comunicare între guvernare și veterani, atât pe partea legislativă, cât și normativă a fost îmbunătățit acest cadru în binele veteranilor, acum mă refer la pachet social", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. 

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc le-a mulțumit într-o postare pe facebook celor care au luptat pentru integritatea și independența țării noastre.

Victimele au fost comemorate și la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Capitală. 

"Venim la această biserică, la această Catedrală să înălțăm rugăciuni pentru cei care și-au vărsat sângele, pentru cei care și-au dat viața pentru apărarea țării noastre. Se adună creștinii, facem masa de pomenire", a subliniat mitropolitul al Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, în războiul de pe Nistru au luptat 30 de mii de oameni. 300 de civili și militari au decedat, iar 3.500 au fost răniți.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.