33 de raioane puse sub Cod Roșu de alertă privind răspândirea noului tip de coronavirus
Embed:
33 de raioane puse sub Cod Roșu de alertă privind răspândirea noului tip de coronavirus

33 de raioane sunt sub Cod Roșu de alertă privind răspândirea noului tip de coronavirus. Numărul bolnavilor crește, iar cel al locurilor din spitale scade. Cea mai gravă situație este în Chișinău, Bălți și Edineț.

În ultimele două săptămâni, în raionul Edineț a fost înregistrată o incidență de 440 de cazuri la 100 de mii de locuitori.


”Avem 130 de paturi, inclusiv 18 paturi de terapie intensivă."


Potrivit șefului spitalului din Edineț, oamenii nu dau dovadă de responsabilitate și din această cauză au de suferit și medicii. Acum, patru angajați medicali ai spitalului se tratează de COVID. Ei s-au îmbolnăvit de la o rudă venită în vizită la un pacient.


”A ascuns că a avut contact cu cineva infectat și când s-a depistat cazul a recunoscut, dar a fost deja târziu. Până când, la Edineț avem cadre medicale, avem cu cine lucra și lipsa unui lucrător o putem acoperi, dar asta nu este până la nesfârșit.”


Spitalul Raional Basarabeasca nu mai are paturi pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Aici incidența este de 330 de cazuri la 100 de mii de locuitori.


”Noi avem o secție mică pentru bolnavii cu COVID, de 10 paturi. Am mai mărit-o până la 14 paturi și toate sunt ocupate.Oamenii sunt aduși cu ambulanța și noi nu-i putem lăsa pe holuri. ”


În raionul Șoldănești, incidența este de 357 de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori. La Spitalul Raional Șoldănești, mai rămâne un singur pat pentru un bolnav de COVID în stare extrem de gravă. Medicii și asistentele lucrează până la epuizare, iar 8 dintre colegii lor sunt infectați. Șeful secției COVID de la Spitalul Raional Șoldănești este internat la Spitalul Clinic Republican la fel cu coronavirus.


”Nu avem ce face, suntem ca la război. Avem echipe de rezerve, medici care se implică, ce să-i faci... ”


Pandemia a ajuns și în instituțiile de învățământ odată cu începerea noului an școlar. Un liceu din orașul Anenii Noi a fost plasat în carantină.


”În legătură cu faptul că la Liceul Teoretic ”Alexandr Pușkin” din Anenii Noi a fost un focar mai evidențiat. Acolo s-au infectat șapte pedagogi, din informația pe care o am, și câțiva copii. Am decis să trecem la o altă metodă de învățământ, cel online.”


Raionul Cimișlia a luat măsuri mai drastice. Aici a fost sistată activitatea grădinițelor și a piețelor. Școlile au trecut la învățământ la distanță pentru două săptămâni, iar transportul public nu circulă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.