A prins vulpea la rană. Petroliștii reclamă că plafonarea prețurilor la carburanți ar putea pune în pericol asigurarea țării cu carburanți
Embed:
A prins vulpea la rană. Petroliștii reclamă că plafonarea prețurilor la carburanți ar putea pune în pericol asigurarea țării cu carburanți

Petroliștii din Moldova reclamă faptul că proiectul de lege privind plafonarea prețului carburanților ar putea pune în pericol securitatea economică și asigurarea țării cu combustibil.
Mai mult aceștia susțin că în cazul în care legea va fi votată, iar ANRE va coordona din nou prețurile pe piață, unele tipuri de carburanți ar putea să dispară sau ar pute deveni deficitare.

În demersul expediat Parlamentului de companiile petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini, se precizează că proiectul votat în prima lectură în Parlament nu include toți factorii decisivi pentru formarea unui preț adecvat al produselor petroliere. Companiile precizează că vor fi dezavantajate economic, fiind nevoite să vândă un produs mai scump la un preț redus. Astfel, de pe piață ar putea dispărea motorina de tip Euro 5. De asemenea, aceștia precizează că, din cauza cotației Argus DAF Brest care este propusă în proiect pentru stabilirea prețului am putea ajunge la un deficit de gaz lichefiat pe piața Republicii Moldova. "Pot fi situații când prețul de achiziție a gazului lichefiat poate depăși semnificativ valoarea cotației Argus DAF Brest, prevăzută în proiectul de lege. Solicităm respectuos eliminarea aplicării cotațiilor la formarea prețurilor pentru gaze lichefiate", se precizează în demersul petroliștilor. Aceștia mai spun că în cazul în care modificările vor fi votate în Legislativ, companiile petroliere vor fi nevoite să își diminueze sau chiar să își sisteze activitatea în Republica Moldova. "Odată ce Proiectul va fi aprobat, importul Produselor Petroliere Principale va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol de insuficiență", se mai arată în solicitarea expediată deputaților.


"Economia Moldovei este una de piață, liberă, orientată social, iar intervenția în acest proces în plafonarea prețurilor noi o considerăm neconstituțională. Spre regret asistăm la faptul că pe parcursul ultimilor zece ani legea privind piața produselor petroliere a fost schimbată de 16 ori ceea ce nu face față unui stat".


De cealaltă parte autorul proiectului de plafonare a prețurilor pentru carburanți, deputatul independent Alexandru Oleinic susține că declarațiile petroliștilor sunt un pic exagerate, însă Parlamentul este deschis pentru amendamente la proiect.


"Este exclus afirmația lor noi am avut doi ani de zile 2016-2018 metoda de plafonare. Regulatorul național poate interveni și face regulă pe piața produselor petroliere numai prin așa metodă. La moment Consiliul Concurenței nu are pârghii, ANRE tot nu are pârghii. Pot să depună orice amendamente, noi suntem gata să le analizăm".


În data de 18 martie, Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor pentru carburanți. Aceasta se va face în baza unei metodologii elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE în funcție de cotațiile la bursele internaționale. Modificările au fost propuse după ce la sfârșitul anului 2020, prețurile carburanților au fost majorate de câteva ori, iar Consiliul Concurenței a deschis o anchetă după ce a constatat că acțiunile companiilor petroliere au fost concertate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.