Acordul de Liber Schimb cu UE a dat un stimul exportatorilor
Embed:
Acordul de Liber Schimb cu UE a dat un stimul exportatorilor

Anul trecut, volumul exporturilor din țara noastră a crescut cu peste 9 la sută. Cel puțin asta arată un studiu realizat de compania "Echipa economică germană". Experții economici nemți spun că, în mare parte, majorarea se datorează implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Totuși, ei recomandă autorităților de la Chișinău să reia relațiile comerciale cu Federația Rusă. 

"Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei, iar aproape jumătate din produsele importate vin, la fel, din țările UE. Țin să menționez că această colaborare este benefică nu doar pentru Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană", a spus expertul german, Woldemar Walter.

Potrivit studiului, 65 la sută din volumul total al produselor moldovenești exportate ajung în statele blocului comunitar.

Experții germani mai afirmă că Acordul de Liber Schimb nu a afectat direct relațiile economice între Moldova și Rusia. Reducerea exporturilor pe piața rusă se explică prin criza din această țară. Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a fost semnat în 2014.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, volumul exporturilor în țările blocului comunitar a depășit un miliard și 300 de milioane de dolari. "Echipa economică germană" oferă servicii de consultanță autorităților de la Chișinău din 2010. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.