Acordul privind Brexit, RESPINS pentru a doua oară de Parlamentul de la Londra
Embed:
Acordul privind Brexit, RESPINS pentru a doua oară de Parlamentul de la Londra

Acordul privind Brexit a fost respins pentru a doua oară de Parlamentul de la Londra. Împotriva documentului s-au pronunțat 391 deputați, iar pentru doar 242 de parlamentari. Este a doua oară când legislatorii britanici se opun Acordului negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, după votul din 15 ianuarie. Asta în ciuda faptului că s-a ajuns la o nouă înțelegere cu autoritățile de la Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că în aceste condiții Marea Britanie riscă să părăsească UE fără un acord.

"Regret profund decizia luată de Camera Comunelor. Continui să cred că acesta este cel mai bun și cel mai viabil acord negociat între Marea Britanie și Uniunea Europeană", a menționat premierul Marii Britanii, Theresa May.

"Guvernul a fost învins din nou cu o majoritate covârșitoare și trebuie să înțeleagă faptul că acordul și propunerile lor sunt moarte și nu au sprijinul Camerei Comunelor. Să fie clar că este exclusă ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord", a precizat liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

Poziția Theresei May privind Brexitul a fost contestată, în stradă, și de mai mulți cetățeni britanici. În timp ce Camera Comunelor era în ședință, oamenii au ieșit la un miting.

Marea Britanie are acum trei opțiuni: ieșirea din UE fără Acord până pe 29 martie, amânarea Brexitului pentru o perioadă nedeterminată sau organizarea unui referendum repetat în care cetățenii să fie întrebați încă o dată dacă sunt sau nu de acord cu ieșirea țării din blocul comunitar.

Theresa May a anunțat că astăzi va propune Parlamentului ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord. Dacă deputații vor respinge și această propunere, atunci Parlamentul de la Londra va examina posibilitatea extinderii termenului.

"Dacă Parlamentul votează pentru o amânare a Brexitului, Guvernul va trebui să aprobe această decizie și să elaboreze legislația necesară pentru o dată ulterioară. Pe lângă asta, Marea Britanie va trebui să justifice în fața UE motivele extinderii Brexitului", a mai adăugat premierul Marii Britanii, Theresa May.

Cu o reacție a venit și fostul premier britanic David Cameron, cel care a inițiat referendumul privind Brexitul.

"Evident că ar trebui exclusă ipoteza unui Brexit fără acord, pentru că țara noastră ar ajunge într-un dezastru. Ceea ce ar trebui să se întâmple acum este să se prelungească termenul pentru Articolul 50. Și sunt sigur că asta se va întâmpla", a afirmat fostul premier al Marii Britanii, David Cameron.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat zilele trecute că, în condițiile în care Marea Britanie nu părăsește UE până pe 23 mai, va trebui să participe la alegerile europarlamentare. Parlamentul European a votat miercuri mai multe măsuri în domeniile transportului aerian, maritim și rutier, al securității sociale, al mobilității academice și al pescuitului, în cazul în care Marea Britanie va ieși din UE fără un acord. Însă aceste garanții juridice pentru cetățenii europeni sunt limitate în timp și vor fi aplicate doar dacă Regatul Unit va adopta măsuri similare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.