Acorduri de colaborare. 12 sate din Hîncești s-au înfrățit cu 12 comune din Iași
Embed:
Acorduri de colaborare. 12 sate din Hîncești s-au înfrățit cu 12 comune din Iași

12 sate din raionul Hîncești și tot atâtea comune din județul Iași, România, au semnat acorduri de colaborare pentru parteneriate economice și culturale. Primarii moldoveni speră că, prin aceste înfrățiri, vor obține finanțare pentru implementarea unor proiecte importante în localitățile pe care le administrează. Evenimentul a avut loc, ieri, la Conacul Banuc Bei din orașul Hîncești.

Semnarea acordurilor de colaborare dintre cele 24 de primării din județul Iași și raionul Hîncești are loc într-o sală de la conacul Manuc Bei. Autoritățile locale speră ca proiectele să nu fie puse doar pe hârtie, ci și  implementate în realitate. Primarii de la noi au nevoie de susținere financiară pentru reparația drumurilor locale, caselor de cultură, grădinițelor sau construcția unor stadioane sau apeducte.

"Un sistem de apeduct și canalizare în volum de finanțe este destul de costisitor, Primăria, consiliul local, consiliul raional și poate fondurile naționale ale RM nu pot să acopere", a spus primarul satului Bujor, raionul Hîncești, Gheorghe Coșleț.

"Chibzuim un proiect ca să construim un stadion, un teren sportiv pentru gimnaziu pe care sper că o să îl ducem la bun sfârșit. În jur de 500 de mii de lei. În acordul respectiv este stipulat că 30 la sută dintr-un proiect oarecare, partea română poate să-l finalizeze", a zis primarul satului Mirești, raionul Hîncești, Victor Sinogaci.

Primarii de peste Prut spun că vor face tot ce le stă în puteri pentru a-i susține pe colegii lor din Moldova. 

"Nu ne rămâne decât să identificăm surse de finanțare și sigur în măsura posibilităților o să fim alături", a afirmat primarul comunei Moșna, județul Iași, Georgel Popa.

"Cele mai la îndemână proiecte care pot fi implementate sunt cele care vizează aspectele culturale, aspectele care ne leagă. Intenționăm să facem activități comune împreună cu copiii, activități educative", a declarat primarul comunei Românești, județul Iași. Ioan Stegariu.

Până în prezent, cu ajutorul autorităților locale din județul Iași, în raionul Hîncești au fost implementate mai multe proiecte de interes public.

"Biblioteca raională care a fost reconstruită cu surse financiare din județul Prahova. Sala de ședințe a Consiliului raional și acum un proiect este de construcție stației de urgență de la Spitalul Raional Hâncești. Până la moment sunt sub 100 de mii de euro", a spus președintele raionului Hîncești, Ghenadie Buza.

"Sunt proiecte frumoase, sunt peste două milioane de euro proiecte transfrontaliere unde au acces primarii. Proiecte pentru cultură, pentru școli, administrație, grădinițe, creșe", a zis președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Comunele din județul Iași au 60 de înfrățiri cu satele din țara noastră. Până acum, sute de localități din Moldova au semnat acorduri de colaborare cu cele din România. 

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.