Adio, Ioan Mânăscurtă! Marele publicist și prozator a fost petrecut pe ultimul drum
Embed:
Adio, Ioan Mânăscurtă! Marele publicist și prozator a fost petrecut pe ultimul drum

Zi de doliu pentru lumea literelor din Republica Moldova. Marele publicist și prozator Ioan Mânăscurtă a fost petrecut marți pe ultimul drum. Luni seara, corpul neînsuflețit al scriitorului a fost adus la Biserica "Sfânta Teodora de la Sihla", iar astăzi, cortegiul funerar s-a îndreptat către cimitirul Central din Capitală, unde scriitorul își va găsi somnul de veci.

Sora scriitorului ne-a spus că își va aduce aminte de tatăl său drept un om cu o modestie rară și săritor la nevoie.

"S-a stins cel mai bun prieten, prietenul neprețuit al meu, sprijinul meu, confidentul meu. Până în ultima clipă am crezut că va rămâne cu noi, dar nu a fost să fie. Ne va lipsi imens de mult, îi vom simți mereu un gol în suflet. "

Colegii prozatorului ne-au spus cu lacrimi în ochi că au pierdut o persoană valoroasă, muncitoare și extrem de dedicată meseriei pe care a practicat-o.

"E atât de dureros să vorbești la trecut despre un scriitor atât de extraordinar cum a fost Mânăscurtă. Cel care poseda cuvântul și cel care gândea și punea în acest cuvânt un sens atât de profund. El a învățat pe acest pământ cel mai important lucru, să iubească oamenii, să iubească tot ce este în jurul lui."

Ioan Mânăscurtă s-a stins din viață în data de 27 martie din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Scriitorul s-a născut la 28 aprilie 1953 în satul Popeștii de Sus, raionul Drochia. În 1970-1975, și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specialitatea ziaristică. În 1979, acesta a debutat editorial cu volumul de interviuri și eseuri "Noi și gândurile noastre", urmat de cărțile "Bărbații Universului", "Lecția de suflet", "Artefact", dar și "Mâine când ne vom întâlni pe pământ". Din 2015, biblioteca din satul natal îi poartă numele. Ioan Mânăscurtă a fost decorat cu Ordinul "Gloria Muncii".

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.