Administratorii centrelor comerciale din Capitală le cer autorităților să le permită să activeze și în weekend
Embed:
Administratorii centrelor comerciale din Capitală le cer autorităților să le permită să activeze și în weekend

Managerii centrelor comerciale sunt nemulțumiți de graficul de muncă stabilit de autorități. Aceștia susțin că pandemia de COVID-19 i-a lăsat cu buzunarele goale, iar după redeschidere nu au clienți din cauza programului. Aceștia le  cer responsabililor să le permită să muncească în weekend. În replică, primarul Capitalei, Ion Ceban spune că situația epidemiologică este alarmantă, iar relaxarea unor măsuri nu este posibilă acum.

În prezent, mall-urile și centrele comerciale activează doar de luni până vineri, de la ora 10:00 până la 16:00. În schimb, piețele din Capitală lucrează și în weekend.
Reprezentanții mai multor centre comerciale susțin că un risc sporit de infectare există peste tot, dar în mall-uri fluxul de oameni poate fi ușor controlat, iar regulile de igienă sunt mai stricte.

"Centrele comerciale nu pot fi comparate cu piețele. În aceste magazine lucrurile stau altfel. Avem spațiu mare, putem aerisi non-stop încăperile, dezinfectăm, periodic, toate suprafețele, avem și lămpi speciale pentru dezinfecție. Chiriașii nostri sunt îngrijorați, întrucât avem un flux mic de clienți."

De aceeași părere este și managerul unui alt centru comercial. Omul de afaceri Mircea Baciu spune că vânzătorii nu pot realiza marfa.

"Sunt mai multe întrebări la care nu avem răspuns: de ce să muncim doar până la 16:00, de ce nu putem deschide și în zilele de sâmbătă și duminică. Nu este clar cine va mai veni în aceste centre comerciale, oamenii muncesc".

Mai mult, acesta susține că, cel mai probabil, în curând, mulți dintre vânzători nu vor mai ieși la muncă deoarece nu au clienți.

"Vânzătorii nu știu ce să facă, cum să vândă, au probleme cu vânzările, cu hainele de sezon. Micul business care se ocupă cu ceasuri, suvenire au mari probleme cu realizarea mărfii. Este foarte greu, iar opinia autorităților la fel, mi se pare mai puțin logică."

În încercarea de a-și salva afacerile și de a evita plecarea în masă a mai multor vânzători, managerii centrelor comerciale cer atât primarului Capitalei, Ion Ceban, cât și membrilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică locală, revizuirea graficului de muncă.

"Noi rugăm municipalitatea să-și revizuiască hotărârea privind graficul de lucru, pe motiv că oamenii muncesc ziua, cei care au nevoie să facă cumpărături nu pot veni după lucru, întrucât este târziu, cu atât mai mult, că și în weekend suntem închiși. Vă rugăm, în cel mai serios mod, graficul de lucru trebuie schimbat."

De cealaltă parte, primarul Capitalei susține că municipalitatea nu poate schimba decizia, deoarece medicii epidemiologi sunt împotriva relaxării măsurilor restrictive pentru centrele comerciale.

"Am avut o discuție destul de complicată, iar medicii ne-au convins cu argumente că este devreme să deschidem cu un program obișnuit centrele comerciale. Deciziile se iau colegial, or practic toți cei care sunt conectați cu domeniul sănătății, au votat împotriva relaxării suplimentare a măsurilor în acest sens."

Precizăm că, municipalitatea a decis, ca piețele din Chișinău să activează de marți și până vineri, de la ora 05:0 până la 16:00, iar în zilele weekend, de la ora 06:00 până la 14:00. Mall-urile și centrele comerciale rămân închise în weekend. Pot activa după un regim special doar magazinele din incinta acestora care au intrare separată.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.