Afacerile, mai accesibile. În Moldova a devenit mai simplu să pornești un business
Embed:
Afacerile, mai accesibile. În Moldova a devenit mai simplu să pornești un business

În Moldova a devenit mai simplu să deschizi o afacere. Cel puțin asta arată un studiu realizat de Fundația Heritage din Statele Unite ale Americii.

Potrivit raportului, pe parcursul anului trecut, țara noastră a progresat la capitolul respectarea drepturilor de proprietate. De asemenea, în Moldova a crescut gradul de libertate al afacerilor și comerțului. 

În acest an, Moldova a fost plasată pe locul 110 din 180 de țări, avansând cu șapte poziții față de anul trecut, și se află între Tadjikistan și China.

Raportul arată că am avansat la capitolul libertatea comerțului, la care am înregistrat un scor peste media mondială. De asemenea, am ajuns la nivelul mediu în lume în ce privește libertatea în afaceri. Un alt capitol la care a progresat Moldova este povara fiscală. Am avansat și în ce privește respectarea drepturilor de proprietate, deși aici mai avem de lucru.

Autorii studiului au menționat că este necesară reformarea justiției. Moldova a regresat, însă, la capitolul libertatea muncii și cea monetară, dar și la cheltuielile bugetare. Țara noastră a acumulat un scor de 58 de puncte din 100 în ce privește libertatea economică, în creștere cu 0,6 puncte față de anul 2016.

Scorul este mai mare decât cel obținut de Rusia, de exemplu, care se află pe locul 114, și Ucraina, clasată tocmai pe locul 166. Totuși, suntem poziționați sub media mondială și cea europeană. Țara vecină România ne devansează cu mult, fiind pe locul 39. Statele cu cea mai liberă economie sunt Singapore, Noua Zeelandă și regiunea autonomă Hong Kong. La polul opus se află Cuba, Venezuela și Coreea de Nord.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.