Agricultorii moldoveni, instruiți de un specialist din Italia cum să curețe corect pomii fructiferi
Embed:
Agricultorii moldoveni, instruiți de un specialist din Italia cum să curețe corect pomii fructiferi

În perioada în care agricultorii sunt preocupați de curățarea livezilor, un specialist din Italia a venit în țara noastră pentru a le oferi cateva lecții utile. Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului Agricultura Performanta în Moldova implementat de USAID.

Timp de aproape două săptămâni, expertul italian a mers în mai multe livezi din țara noastră pentru a le prezenta pomicultorilor moldoveni o nouă tehnologie de curățare a pomilor fructiferi.

Nicolae Guțanu din satul Misovca, raionul Ialoveni, gestionează o livadă de caiși de aproape 10 hectare. Anul trecut, bărbatul a sădit aproximativ 6 mii de puieți, în speranța că peste cel puțin cinci ani, va culege prima recoltă. 

"Dacă ai pierdut o curățare corectă ai scăpat prima roadă sau în general ai mari pierderi", a spus agricultorul Nicolae Guțanu.

Astăzi, agricultorul a început lucrările în livadă, iar în ajutor i-au venit câteva femei din satul vecin, dar și un expert agricol de talie internaționlă, specializat în creșterea caișilor. Samuele Caroli este din Italia și a venit în Moldova acum 10 zile pentru a-i învăța pe fermierii moldoveni o nouă tehnologie de curățare a pomilor fructiferi.

Noua tehnologie prevede formarea corectă a coroanei copacului. Tehnologia grăbește cu cel puțin doi ani prima recoltă.

Expertul italian a rămas impresionat de calitatea solului din țara noastră și a apreciat potențialul pe care îl avem în domeniul pomiculturii. 

"Solul și caracteristicile zonei vă permit să aveți livezi bune și fructe de calitate. Trebuie să îmbunătățim aspectul și tehnicile de curățare", a afirmat expertul internațional în creșterea caisului, Samuele Caroli.

"Pentru noi este nou, însăși metoda tăiatului pentru cais. Sincer să spun, noi până acum nu am știut cum se face exact. Și este nou pentru că noi niciodată nu am știut că în al doilea an o să avem roadă", a menționat agricultorul Iurie Țurcan.

Seminarele practice s-au desfășurat gratuit în 25 de livezi din Moldova. Acțiunea a fost organizată la inițiativa Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.