Agricultură modernă la Căinari. Doi frați au investit în turbine eoliene și baterii solare în podgorii
Embed:
Agricultură modernă la Căinari. Doi frați au investit în turbine eoliene și baterii solare în podgorii

Doi frați din raionul Căușeni au fondat în orașul Căinari una dintre cele mai moderne companii specializate în creșterea și ambalarea strugurilor de masă, dar și a altor fructe.
Plantațiile fermierilor sunt dotate cu sisteme moderne de irigare, fertilizare și sensori, inclusiv care determină gradul de umiditate a solului.
Toate sunt puse în funcțiune cu ajutorul energiei alternative, generate de panourile solare și turbinele eoliene.
Fermerii au și două linii moderne de sortare și ambalare a fructelor, datorită cărora pot fi competitivi pe piața externă și pot exporta în orice țară din Uniunea Europeană.

Frații Vaipan și-au inițiat afacerea acum 14 ani. Au înființat mai întâi o plantație cu soiul de struguri "Moldova", iar ulterior, au decis să planteze și două livezi, una de prun și alta de cireș.

"Am început cu 10 hectare de viță de vie, după care ne-am mărit plantațiile. Altă plantație de 18 hectare de struguri. După aceea, cireșul 10 hectare și prună, aproape 20 de hectare."

Acum câțiva ani, fermierii au decis să-și modernizeze plantațiile.


"Sistemul pergola este o formă a amplasării plantei, mai sus, care ne permite să obținem o masă foliară mai mare. Avem posibilitatea să obținem și recolte mai mari și mai calitative ca aspect."


Ulterior frații au decis să-și protejeze livezile de prun și cireș și au instalat deasupra pomilor plasă antigrindină. Frații Vaipan nu s-au oprit aici și au dotat toate plantațiile cu un sistem modern de irigare și fertilizare și stații meteorologice, care funcționează pe baza energiei eoliene și solare. Unele procese pot fi monitorizate și gestionate de la calculator sau cu ajutorul telefonului mobil. Mai în glumă, mai în serios, fermierii spun că acum pot face agricultură de la distanță.


"De la distanță, putem pune în funcțiune și sistemul de fertirigare. Când avem nevoie, dacă vara sunt călduri mai mari, trebuie să irigăm pe timp de noapte, nu-i nicio problemă, se programează. Avem cu sensori pentru umiditatea care se află în sol, mai la suprafață, mai în interiorul pământului. Și la fel, deasupra viței de vie, de exemplu, ca să știm dacă este rouă. "


Frații Vaipan recunosc că au investit milioane de lei în tehnologii moderne pentru că au decis să pună accent pe calitatea fructelor. Au construit și un depozit frigorific la marginea orașului Căinari unde-și păstrează producția. Tot aici, fermierii au amenajat și o hală de sortate și ambalare a fructelor pe care au dotat-o cu utilaj de ultimă generație.

"24 de muncitori pot lucra concomitent la această linie de sortare a strugurilor. Utilajul este unul foarte eficient și le ușurează considerabil munca. Timp de o oră, cu ajutorul acestei linii pot fi sortate până la 3 tone de fructe."

Acum o săptămână, agricultorii au cumpărat din Spania și o linie de ambalare a strugurilor de tip flow-pack, care permite utilizarea peliculei și caserolelor biodegradabile. Asta le va permite să-și vândă producția la un preț mai bun.

"15-20 de procente cred că o să fie mai scump. Dar asta ne dă și o siguranță a alimentelor, din cauza că mai puține manipulări ale produsului."


Pentru a-și pune ideile inovative în practică, fermierii au fost consultați și au primit finanțare în cadrul proiectului USAID ”Agricultură performantă în Moldova”.


"Valoarea investiției care a fost din partea proiectului eu cred că a fost peste 2 milioane lei, dar cu o contribuție din partea companiei de trei sau de patru ori mai mult."

În acest sezon, fermierii se pregătesc să exporte struguri în mai multe țări din Uniunea Europeană, în mare parte în Spania, Polonia și Croația.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.