Vor primi bani pentru a-și spori exporturile în UE. USAID a lansat un nou proiect pentru agricultorii moldoveni
Embed:
Vor primi bani pentru a-și spori exporturile în UE. USAID a lansat un nou proiect pentru agricultorii moldoveni

Agricultorii moldoveni vor primi bani pentru a-și putea exporta mărfurile în Uniunea Europeană, dar și pentru a identifica noi piețe de desfacere a produselor.

Totodată, ei vor putea să-și modernizeze tehnologiile de producere și să investească în utilajele de irigare. Banii sunt oferiți prin intermediul unui nou proiect lansat de USAID, Agricultura Performantă în Moldova.

Durata proiectului este de cinci ani. La prima etapă, de sprijin se vor bucura producătorii de mere, struguri de masă, fructe și legume crescute în sere. Banii vor fi oferiți pentru utilaj agricol, frigidere, sisteme de irigare.

"Astăzi nu mai merge așa precum am auzit nu o singură dată în Republica Moldova atunci când se ridică un pahar de vin, dă Doamne ploaie sau dă Doamne timp frumos. Astăzi avem posibilitatea să facem investiții pentru a veni cu tehnologii noi. Nu avem decât să răsuflecăm mânecile și să muncim în această industrie să producem produse calitative", a declarat prim-ministru, Pavel Filip.

"Producătorii agricoli din Republica Moldova trebuie să sporească calitatea produselor, să adopte soiuri noi să asigure fiabilitatea livrărilor și siguranța alimentară. Aceste aspecte vor fi ținta noului proiect USAID", a specificat ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Fermierii moldoveni spun că întâmpină cele mai mari probleme la capitolul irigare. În plus, ei spun că nu au acces la piețele de desfacere.

"Ne bazăm foarte mult pe sprijinul acestui proiect ca să ne învețe a crește, a cultiva și a vinde producția agricolă pentru că fără vânzare nu poate să fie viitor", a spus președintele Asociației  Utilizatorilor de Apă, Leova, Lidia Cara.

"Avem restanțe față de concurenții noștri din alte țări la capitolul aspect marfar, la capitolul productivitate. Avem foarte multe cataclisme, secete, înghețuri, grindine. Avem nevoie de tehnică nouă, performantă care ar minimaliza lucrul manual al lucrătorilor", a comentat fermierul, Petru Mihov.

Bugetul total al proiectului este de 20,9 milioane de dolari. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.