Ajutor de la europeni. UE oferă moldovenilor 160 de milioane de euro pentru afaceri
Embed:
Ajutor de la europeni. UE oferă moldovenilor 160 de milioane de euro pentru afaceri

Moldovenii care au nevoie de bani pentru a-și porni o afacere pot beneficia de un suport financiar din partea Uniunii Europene. UE ne oferă, în acest an, peste 160 de milioane de euro, bani disponibili sub formă de granturi, subvenții și credite preferențiale pentru dezvoltarea afacerilor. 

Întreprinderile mici și mijlocii pot aplica la programul Horizon 2020, care are scopul de a îmbunătăți competitivitatea acestora prin susținerea inovațiilor tehnologice și a serviciilor sociale.

Programul are o finanțare de 80 de milioane de euro, iar solicitanții pot primi până la două milioane de euro sub formă de grant sau subvenție.

Pentru eficiența energetică, Uniunea Europeană ne-a acordat în acest an aproape 80 de milioane de euro. 42 de milioane sunt prevăzute pentru optimizarea consumului de energie al instalațiilor de producție. Iar alte 35 de milioane sunt destinate pentru proiectele de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Solicitanți pot fi companiile de construcții, de administrare a spațiului locativ sau asociațiile de proprietari ai apartamentelor. Ei pot depune dosarele până la sfârșitul lunii iunie.

Tot în acest an, investițiile în sectoarele de producere și servicii sunt finanțate prin programul PARE 1+1, care prevede aproape patru milioane de euro.

De ajutoare pot beneficia moldovenii care lucrează peste hotare sau rudele de gradul întâi ai acestora, care planifică să dezvolte o afacere în țara noastră.

Îmbunătățirea accesului la piețe și promovarea antreprenoriatului este finanțată prin intermediul programului Cosme. Întreprinderile mici și mijlocii din țară pot beneficia de o finanțare sub formă de grant de până la 250 de mii de euro, iar printre beneficii se numără extinderea afacerii, dar și ieșirea la export.

În 2017, asistența externă în bugetul de stat este de peste 510 milioane de dolari, iar cei mai mulți bani, aproape 170 de milioane, vin din Uniunea Europeană.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.