Alegerile din Franța, rezultate finale. Emmanuel Macron și Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Embed:
Alegerile din Franța, rezultate finale. Emmanuel Macron și Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor întâlni în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța. Candidații au acumulat cele mai multe voturi în urma scrutinului de duminică, la care au participat aproape 36 de milioane de alegători. Este pentru prima dată în istoria Franței când nici partidul Socialist, nici cel Republican, nu au un candidat în turul doi. 

Emmanuel Macron a acumulat aproape 24 la sută dintre voturi, în timp ce rivala sa din turul doi, Marine Le Pen, peste 21,5. Potrivit sondajelor, Emmanuel Macron va câștiga detașat în turul doi.

Presa franceză scrie că rezultatele scrutinului din 7 mai ar fi similare cu cele ale referendumului privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, cei doi candidați având viziuni diametral opuse cu privire la apartenența la blocul comunitar. Le Pen vrea să urmeze calea Marii Britanii și să iasă din UE, în timp ce Macron vrea o Franță mai implicată în proiectul comunitar.

"Voi fi președintele întregului popor francez, președintele patrioților. Franța este a noastră. Franța patrioților într-o Europă care ne protejează și pe care o vom reconstrui. Va fi greu, dar sunt gata să o fac, alături de voi", a spus candidatul independent Emmanuel Macron.

Spre deosebire de ceilalți candidați, care au așteptat rezultatele la Paris, Marine Le Pen a mers în provincia nordică Pas-de-Calais. Ea le-a mulțumit susținătorilor.

"Rezultatul alegerilor este unul istoric. Am acum imensa responsabilitate să apăr națiunea franceză, securitatea, cultura, prosperitatea și independența Franței", a afirmat candidat din partea Frontului Național FR, Marine Le Pen.

Republicanul Francois Fillon și-a recunoscut înfrângerea și a declarat că îl va susține pe Macron în turul doi. Ceilalți candidați nu și-au ales încă favoritul.

La scurt timp după alegerile din 7 mai, Franța va avea parte de încă un scrutin. Este vorba despre alegerile legislative, care vor avea loc în iunie.

Scrutinul nu s-a lăsat fără proteste violente. La Paris, cel puțin trei oameni au fost reținuți și doi au fost transportați la spital după ce un protest pașnic împotriva lui Macron și Le Pen a degenerat într-o luptă stradală cu poliția. Protestatarii au incendiat câteva automobile și au provocat distrugeri.

Totodată, la Marseille poliția a reținut doi bărbați care planificau un atentat terorist. 57 de mii de soldați, polițiști și jandarmi au fost mobilizați ieri să asigure securitatea.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.