Alexandr Esaulenco, noul șef al Serviciului Informații și Securitate
Embed:
Alexandr Esaulenco, noul șef al Serviciului Informații și Securitate

Pe teritoriul Republicii Moldova se conturează elemente de război hibrid. Este declarația făcută în Parlament de noul director al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, numit astăzi în această funcție cu votul a 59 de deputați ai coaliției de guvernare PSRM-ACUM. Tot astăzi, consilierul lui Igor Dodon pentru apărare și securitate națională, Artur Gumeniuc, a primit fotoliul de vicedirector al SIS.

"În spațiul public se vorbește despre războiul hibrid la care este supusă și Republica Moldova. Ați identificat careva elemente ale unui astfel de război și pe viitor ce măsuri de contracarare a unui astfel de fenomen ați întreprinde dvs.", a spus deputatul PDM, Igor Vremea.

"Evident, elementele unui război hibrid se cristalizează pe teritoriul Republicii Moldova, dar serviciul are ca scop și prioritate gestionarea inteligentă a acestor riscuri, care ar putea afecta securitatea națională", a afirmat directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

Noul director al SIS a mai fost întrebat despre cum va lupta împotriva așa-zișilor "omuleți verzi", dar și cum califică prezența ilegală a armatei Federației Ruse pe teritoriul țării noastre.

Noul director al SIS a mai declarat că în cazul în care vor fi depistate unele partide politice care sunt finanțate din străinătate, SIS va anunța instituțiile competente.

Alexandru Esaulenco are 42 de ani și din 2018 până în prezent a ocupat funcția de vicedirector al SIS. El și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova. Din 1999 și până în 2017 a activat în cadrul SIS pornind de la funcția de ofițer de investigații, până la funcția de șef adjunct al Direcției generale contraspionaj. În cadrul acesteia avea scopul să identifice, să prevină și să anihileze factorii ce amenință, din punct de vedere militar, securitatea de stat a Republicii Moldova. 

Amintim că, recent, deputații alianței Kozak ACUM-PSRM au votat proiectul de lege care prevede reîntoarcerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat în subordinea președintelui țării, Igor Dodon. Documentul mai prevede că SIS va fi condus de un director și director adjunct care vor fi numiți și eliberați din funcție de președintele țării. Totodată, structura și limita personalului va fi stabilită tot de șeful statului. Proiectul de lege a fost votat de 61 de deputați, într-o singură lectură, de revizuire, la inițiativa șefului statului, Igor Dodon. 

SIS a rămas fără director în data de 8 iunie, după ce deputații alianței Kozak l-au demis pe Vasile Botnari din această funcție.

Trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea șefului statului Igor Dodon a fost criticată de mai mulți analiști politici și experți în domeniu. Potrivit lor, securitatea statului este în pericol, având în vedere faptul că Igor Dodon se identifică deschis cu interesele Federației Ruse.  

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.