Alexandr Lukașenko a fost învestit, pe furiș, în funcția de președinte al Belarusului
Embed:
Alexandr Lukașenko a fost învestit, pe furiș, în funcția de președinte al Belarusului

Ceremonie secretă la Minsk. Pe fundalul protestelor care durează mai bine de o lună, Alexandr Lukașenko a fost învestit în funcția de președinte. La evenimentul de la Palatul Independenței au participat sute de oameni apropiați președintelui belarus. Printre ei, oficiali de stat, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor de presă afiliate puterii. Evenimentul secret a fost deconspirat de presa de opoziție, care a surprins convoaie de mașini pe străzi și în preajma Palatului prezidențial.

Cu mâna pe Constituție, Alexandr Lukașenko a depus pentru a șasea oară jurământul pe care l-a rostit în limba belarusă.

Ulterior, președintele Comisiei Electorale Centrale, Lidia Ermoșina i-a înmânat legitimația de președinte. Potrivit presei de opoziție, legislația prevede că ceremonia de depunere a jurământului trebuie transmisă live la postul public de televiziune și radio. De această dată însă, în timpul inaugurării președintelui, instituțiile publice de presă difuzau seriale rusești. Lukașenko a rostit un discurs despre dragostea față de poporul belarus, pace și bunăstare.

"A fost o provocare fără precedent de distrugere a statalității noastre, dar am dovedit a fi una dintre puținele țări, poate chiar unica, unde nu s-a produs o revoluție "colorată".

Svetlana Tihanovskaia, fosta contracandidată a lui Alexandr Lukașenko a spus că ceremonia de inaugurare reprezintă o farsă.

"De fapt, astăzi, Lukașenko a ieșit la pensie. Asta înseamnă că ordinele sale nu mai sunt legitime și nu mai trebuie îndeplinite. Eu, Svetlana Tihanovskaia, sunt singurul lider ales de poporul belarus, iar misiunea noastră este acum să construim un nou Belarus".

Iar Pavel Latușko, reprezentant al Consiliului de Coordonare al opoziției, a a declarat că evenimentul de inaugurare amintește mai degrabă de o întâlnire între hoți care își încoronează liderul. O reacție a venit și din partea comunității internaționale. Oficiali din mai multe state, printre care cei din Germania, Estonia, Slovacia, Cehia și Polonia, au declarat că acest eveniment nu-i va convinge să-l recunoască pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului. Asta deoarece alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că nu va face niciun comentariu, întrucât autoritățile de la Minsk au avut dreptul de a organiza ceremonia. Între timp, mai mulți studenți au ieșit la protest.

"Sașa, vino să te felicităm!"

În timpul manifestațiilor de la Minsk, câteva femei au purtat coroane pe cap. Acestea l-au ironizat pe Lukașenko, care, potrivit lor, se comportă precum un rege.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.