Alexandr Stoianoglo face dezvăluiri despre motivul pentru care a fost reținut
Embed:
Alexandr Stoianoglo face dezvăluiri despre motivul pentru care a fost reținut

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că în spatele reținerii sale ar sta beneficiarii furtului miliardului, care ar avea interese comune cu actuala conducere a țării.
Mai mult, acesta afirmă că a fost reținut pe motiv că a refuzat să plece din sistem.
Stoianoglo susține că Maia Sandu ar încearca să se răzbune pe el, asta deși niciodată nu a fost în conflict cu șeful statului.
Președinția nu a comentat aceste acuzații.


Potrivit lui Stoianoglo, în ultima perioadă, tot mai mulți procurori buni decid să plece din sistem din cauza implicării politice și a presiunilor.

"Ceea ce ține de plecările din procuratură, asta e decizia fiecăruia dintre procurori, dar cred că în așa fel instituția procuraturii va fi distrusă total. Atrageți atenția cine pleacă din procuratură. Cei mai pregătiți, cei mai integri oameni care sunt la momentul actual în procuratură. Procurorii ăștia au obraz, au demnitate și nu permit influența politică sau presiuni asupra procuraturii."

Procurorul general suspendat este convins că tot ce se întâmplă cu el nu este altceva decât un act de răzbunare din partea șefului statului.

"Cu regret ea până acuma nu poate să uite că concursul care ea l-a organizat, ea l-a promovat l-am câștigat eu. Iată care e problema. Eu nu am avut niciodată careva conflicte cu doamna. Când a devenit doamna Sandu președinte eu am avut mare nădejde, speranță că împreună vom avea o echipă pentru combaterea corupției. "

Alexandr Stoianoglo crede că a fost suspendat din funcție, inclusiv pentru că ar încurca actualei conduceri a țării.

"Toți ceilalți demnitari de stat au depus cerere de demisie. Eu am spus că eu nu plec. Nu plec din cauza că noi am creat o echipă în procuratură, noi avem niște viziuni importante pentru schimbarea cardinal a politicii statului în ce ține de urmărirea penală. Pentru că ce aveam până acum era bătaie de joc de oameni. "

Potrivit lui, printre cei care și-au dorit reținerea sa ar fi și anumiți beneficiari ai furtului miliardului, care ar avea interese comune cu actuala conducere a țării. Stoianoglo însă a evitat să dea nume.


"Ați văzut evenimentele care au avut loc în ultimele trei luni, când toți politicienii care se află acum la putere și-au exprimat în public dorința ca eu să demisionez. Ați văzut cum a fost aprobată legea. Orice lege, în orice țară, se adoptă pentru a îmbunătăți funcționalitatea unei structuri. Pe când această lege a fost adoptată pentru a-l atrage pe Stoianoglo la răspundere disciplinară și penală."

Alexandr Stoianoglo spune că nu are nicio tangență cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care și-au arătat susținerea pentru el.

"Îmi pare rău că în lucrurile astea sunt implicați și politicienii. Eu cel puțin vreau și nu am nici o legătură cu politicienii. Inițial am anunțat că vreau să avem o procuratură îndependentă. Independentă de politic, independent de diferite grupuri."

Procurorul general suspendat mai afirmă că este în relații bune atât cu acuzatorul Victor Furtună, care îi instrumentează cazul, cât și cu procurorul general interimar, Dumitru Robu.

"Noi am avut nici un conflict, sau confruntări cu domnul Robu. Mai mult ca atât, în perioada în care am activat am fost satisfăcut de activitatea lui. "

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Sorina Ștefârță, a declarat că Maia Sandu nu comentează acuzațiile făcute de Alexandr Stoianoglo. Aterior însă, președintele a menționat într-un mesaj pe rețelele de socializare că decizia de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.