Ambasada Federației Ruse la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea față de decizia CC privind limba rusă
Embed:
Ambasada Federației Ruse la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea față de decizia CC privind limba rusă

Ambasada Rusiei în țara noastră a venit cu o reacție la hotărârea prin care legea care prevedea utilizarea obligatorie a limbii ruse în comunicare cu instituțiile statului a fost declarată neconstituțională. Potrivit misiunii diplomatice, privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică reprezintă un factor îngrijorător, în contextul menținerii păcii interetnice în Moldova. Între timp, socialiștii spun că vor propune un nou proiect de lege care să ofere statut special limbii ruse.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat că documentul a fost deja elaborat și s-a arătat sigur că va fi votat în cadrul primei ședințe a Legislativului din sesiunea de primăvară, care ar urma să aibă loc în februarie. Dodon a mai precizat că în țară vor fi organizate proteste în masă, pentru că mai mulți cetățeni ar fi nemulțumiți de decizia de ieri a Curții Constituționale. Legea privind statutul special al limbii ruse a fost votată la sfârșitul anului trecut de membrii PSRM și cei din Platforma Parlamentară Pentru Moldova, în cadrul ultimei ședințe plenare din sesiunea de iarnă, care a durat până aproape de miezul nopții. După ce Înalta Curte a declarat-o neconstituțională, președintele CCM, Domnica Manole, a precizat că tratamentul preferențial al limbii ruse comparativ cu alte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat contravine articolului 13 din Constituție. Totodată, magistrații s-au ghidat și de ultimul recensământ realizat în 2014, potrivit căruia româna este limbă maternă pentru 77 % dintre cetățenii țării, iar rusa, doar pentru nouă la sută.
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a catalogat această decizie drept o victorie a cetățenilor, obținută împotriva regimului Dodon-Șor. Purtătorul de cuvânt al PSRM, Carmena Sterpu a menționat că aceasta probabil e unica și ultima bucurie politică a liderului PDM, și l-a îndemnat pe Filip să urmărească de la periferie evenimentele importante din țară. Reprezentanții Partidului ȘOR nu au comentat decizia Curții, iar purtătorul de cuvânt al Partidului, Alina Șargu, a precizat că se abține și de la alte comentarii.
Cu o reacție au venit reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Într-un comunicat de presă, instituția solicită misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale țării.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.