Ambasada Republicii Azerbaijan în Republica Moldova califică atacurile Armeniei împotriva civililor din orașul Ganja ca fiind un genocid
Embed:
Ambasada Republicii Azerbaijan în Republica Moldova califică atacurile Armeniei împotriva civililor din orașul Ganja ca fiind un genocid

Ambasada Republicii Azerbaijan în Republica Moldova califică atacurile Armeniei împotriva civililor din orașul Ganja ca fiind un genocid. Potrivit autorităților azere, cea mai mare dramă este că, în acest conflict mor oameni nevinovați, inclusiv copii. Acestea cer implicarea cât mai rapidă a comunității internaționale pentru a pune capăt războiului. Zeci de cetățeni azeri, care locuiesc în țara noastră, au depus flori la Ambasada Republicii Azerbaijan și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.

În data de 11 și 17 octombrie armata armeană a lansat două atacuri cu rachete asupra unui cartier rezidențial din orașul Ganja. Mai multe blocuri de locuit, dar și gospodării au fost făcute una cu pământul. 23 de azeri printre care și trei copii au murit, iar 82 de persoane au fost rănite. Zeci de cetățeni azeri care locuiesc în țara noastră au venit la Ambasada Republicii Azerbaijan în Moldova pentru a depune flori și a ține un minut de reculegere în memoria victimelor.


"Când mor copiii în așa mod, dormeau ca niște îngerași și peste ei au căzut rachete și bombe, care este vina lor? Nu se poate să fii așa de laș. Nu este prima dată când atacă cu rachete la aceeași oră și în același loc, deci este un omor intenționat al populației pașnice".


"Este un adevărat genocid. Soldatul nu apasă butonul din proprie inițiativă, el a primit ordin de la ministrul Apărării sau de la președintele Armeniei. Să trăiască în Nagorno Karbah, nu sunt probleme. De ce aici în Moldova trăim împreună cu armenii și nu avem conflicte?".

Autoritățile azere cer ajutorul cât mai rapid al comunității internaționale.


"Cerințele autorităților azere sunt ca comunitatea internațională să analizeze situația, acest act de violență, acest act de terorism realizat de conducerea Armeniei și să stopeze atacurile. Forțele armate armene trebuie să părăsească teritoriul Azerbaijanului, este teritoriul nostru".


La eveniment a participat și deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu.


"Noi condamnăm aceste acte de violență față de oamenii pașnici. Susținem Azerbaijanul în acel scop de a reunifica țara, ce ține de integritatea teritorială și ne dorim ca acest conflict să se încheie cât mai repede".


Mahizar Mamadova are 23 de ani și a venit în Republica Moldova când avea un an. Părinții ei sunt originari din Karabahul de Munte și s-au refugiat în țara noastră la sfârșitul anilor 90. Mahizar spune că a fost în Azerbaijan, însă localitatea natală nu a văzut-o niciodată din cauza conflictului.


"Nu am avut posibilitatea să vizitez plaiul meu natal. Iubesc Moldova și sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce mi-a dat, am o mulțime de prieteni, cunoscuți, totul e bine aici și Moldova, o consider a doua mea patrie".


Autoritățile armene au declarat însă de mai multe ori că nu au atacat provincia azeră Ganja și nu au lansat rachete. Comunitatea internațională s-a implicat, iar de la tensionarea conflictului din regiunea separatistă Karabahul de Munte în data de 27 septembrie au fost încheiate trei armistiții. Din păcate, toate au fost încălcate la scurt timp după semnare. Numărul victimelor din ambele părți se ridică potrivit diferitor surse de la câteva sute la câteva mii. În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de cetățeni azeri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.