Ambasada Republicii Moldova în Israel: Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma atacurilor cu rachete de marți seara
Embed:
Ambasada Republicii Moldova în Israel: Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma atacurilor cu rachete de marți seara

Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma atacurilor cu rachete de noaptea trecută din Israel. Anunțul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova după ce pe internet au apărut imagini cu o femeie rănită, iar autorii filmulețului au scris că aceasta ar fi moldoveancă. Autoritățile israeliene au infirmat însă informația.

Din imaginile postate pe rețelele de socializare se observă cum o femeie grav rănită zace la pământ și abia de respiră. Purtătorul de cuvânt al Ambasadei noastre în Israel, Alex Roitman ne-a declarat că la primele ore ale dimineți nu existau informații despre moldoveni răniți în atac.

În după-amiaza zilei de astăzi, ambasada a anunțat că bombardamentele au continuat în mai multe orașe, iar armata israeliană a informat că la noapte sunt posibile noi lansări de rachete spre centrul țării, inclusiv Tel Aviv. Misiunea diplomatică le recomandă moldovenilor să nu intre în panică,
să-și pregătească geanta cu acte și lucruri strict necesare, să identifice din timp cele mai apropiate adăposturi antirachetă și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de autoritățile israeliene.

Moldovenii aflați în Israel continue să posteze pe rețelele de socializare imagini video surprinse în timpul atacurilor cu rachete. Ei spun că sunt îngroziți de cele întâmplate și că nu au mai văzut astfel de violențe din 2014. O tânără moldoveancă stabilită în această țară povestește că mulți oameni au petrecut noaptea în adăposturi.

"Noaptea trecută nu a fost simplă. Tot timpul au răsunat sirenele, s-a auzit cum explodează bombele. Atunci când se produc exploziile se zguduie pereții și geamurile."


Ambasadoarea țării noastre la Tel Aviv, Gabriela Moraru, spune că instituția este în legătură cu cetățenii moldoveni care sunt speriați de cele întâmplate și că încearcă să-i calmeze. Diplomatul a mai adăugat că situația se schimbă brusc și că forțele de ordine israeliene încearcă să țină totul sub control. Totodată, diplomația de la Chișinău a condamnat atacul cu rachete lansat în fâșia Gaza și a chemat la pace.

"Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmărește cu profundă îngrijorare deteriorarea situației de securitate în Orientul Mijlociu. Șeful diplomație moldovene Aureliu Ciocoi a condamnat lansarea fără discernământ a rachetelor din Fâșia Gaza împotriva obiectivelor civile israeliene. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv activează în regim normal. Este menținut programul obișnuit de acordare a serviciilor consulare cetățenilor moldoveni stabiliți în această țară."

Atacurile cu rachete asupra Israelului au afectat și traficul aerian. Mai multe curse au aterizat cu întârziere sau au fost redirecționate către un aeroport de rezervă, drept măsură de precauție. Printre ele se numără și cursa Chișinău - Tel Aviv. Aeronava a reușit să aterizeze pe aeroportul din Tel-Aviv după ce a făcut mai multe cercuri în aer.


"Aeronava "Air Moldova" a aterizat și a decolat în condiții de siguranță, fără devieri semnificative de la orarul de zbor, reținerea fiind o oră și 45 de minute. "


Compania care operează zboruri în Israel nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.