Angela Merkel la Forumul Economic Mondial din Davos: Trebuie să cooperăm și să ne protejăm reciproc. Multe state dau dovadă de naționalism și populism, iar asta ne îngrijorează
Embed:
Angela Merkel la Forumul Economic Mondial din Davos: Trebuie să cooperăm și să ne protejăm reciproc. Multe state dau dovadă de naționalism și populism, iar asta ne îngrijorează

O nouă zi de discursuri aprinse la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, la care participă peste trei mii de oameni, printre care lideri politici și cei mai influenți oameni de știință și cultură din lume.

Printre subiectele abordate la forum se numără politica externă comună europeană, fenomenul știrilor false și hărțuirea sexuală. Astăzi, la Davos a ajuns și președintele american, Donald Trump, care își va susține, însă, discursul abia mâine.

Printre primii oficiali care au ținut un discurs la Forum a fost cancelarul german, Angela Merkel. Ea a menționat că țările membre ale Uniunii Europene trebuie să-și creeze o politică externă comună și puternică.

"Cred că dacă ne vom izola, nu vom ajunge la bine. Trebuie să cooperăm și să ne protejăm reciproc. Multe state dau dovadă de naționalism și populism, iar asta ne îngrijorează", a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Inițiativa este susținută și de președintele francez, Emanuel Macron, care a propus crearea unui plan de acțiuni pentru următorii zece ani. Până acum, la forum au fost discuta cele mai importante probleme cu care se confruntă, în prezent, omenirea, cum ar fi inegalitatea socială sau schimbările climatice.

Mâine, urmează să susțină un discurs și liderul de la Casa Albă, Donald Trump, care are misiunea să convingă greii planetei că politica lui, numită America în primul rând, nu afectează cooperarea la nivel mondial. Participanții la Forum au, deocamdată, o altă părere.

"Cred că toți trebuie să înțeleagă că, indiferent dacă ești liderul unui stat mic, mijlociu sau mare, nu poți să te declari cel mai important", a menționat premierul Danemarcii, Lars Lokke Rasmussen.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că îl va invita pe Donald Trump la Londra, în speranța că relațiile dintre țara sa și Statele Unite vor progresa.

"Vreau să discut cu Donald Trump despre Coreea de Nord și acțiunile ilegale ale acestei țări. Sper că Phenianul va înceta să mai dezvolte arme nucleare. Vrem să discutăm și despre situația din Siria și combaterea grupării Statul Islamic din această țară", a afirmat premierul Marii Britanii, Theresa May.

Dacă majoritatea participanților la Forum s-au făcut remarcați prin declarațiile lor, atunci cel mai bogat om din China, miliardarul Jack Ma, a atras atenția jurnaliștilor prin vestimentația sa.

El a venit la eveniment îmbrăcat într-o geacă pentru femei, care costă aproximativ 800 de dolari. Forumul din Davos a început pe fondul unor proteste. Zeci de oameni au participat la un marș pe străzile orașului elvețian și au scandat lozinci anticapitaliste și antiglobalizare. Forumul se va încheia mâine.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.