ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor produselor petroliere
Embed:
ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor produselor petroliere

Prețurile la carburanți s-ar putea modifica zilnic, de fiecare dată când agenții economici importă combustibil.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noua Metodologie de stabilire a prețurilor pentru carburanți.
Potrivit documentului, petroliștii își vor calcula singuri prețurile plafon, pentru fiecare lot de import de benzină, motorină și gaz lichefiat.
Acestea însă nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile Metodologiei.
Prezenți la ședință, reprezentanții companiilor petroliere s-au arătat nemulțimiți de decizia ANRE.

Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. În formula de calcul a metodologiei sunt incluse cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal. De asemenea, în calcul se va include marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE. De exemplu, pentru semestrul doi an acestui an, ANRE a stabilit o marjă de 2,33 lei/litru, la vânzarea cu amănuntul a motorinei și benzinei, și de 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat. Reprezentanții unor companii petroliere s-au arătat nemulțimiți de marja comercială inclusă în formula de calcul.

"Nu acoperă cheltuielile minime necesare ale societăților petroliere, de cel puțin 2,38 lei/litru pentru benzina A95 și de 2,61 lei/litru pentru motorină. Nemaivorbind de vreun profit. Astfel, aceasta este nevoită să suporte pierderi financiare fără precedent în istoria pieței."

"Prin astfel de calcule, nu va mai fi loc sub soare pentru multe companii. Totodată, dumneavoastră în perfectă cunoștință de cauză, ne lăsați dreptul de a contesta în termen de 30 de zile această hotărâre. De fapt, vă luați într-un fel și răspunderea pentru anumite blocaje ale pieței"

"Dacă dumneavoastră anunțați vineri care este marginea comercială și luni dimineața avem această întâlnire, este puțin cam greu să avem niște comentarii, decât să bâjbâim în întuneric cum s-a calculat această margine."

"Noi nu putem să înțelegem, sub nicio formă, că dumneavoastră nu vreți să vă eficientizați activitatea. Dacă dumneavoastră aveți cheltuieli de 50 de mii de euro pentru chiria unei stații, spuneți-ne, vă rog, ce trebuie să întreprindă ANRE-ul? Nu puteți să puneți dumneavoastră ineficiența pe spatele consumatorului."

"Unele stații, înțeleg eu, vând mai multă cafea, mai multe pahare de cafea, la o stație, decât gaz lichefiat. Care este necesitatea de a deschide atâtea stații în continuare? Pentru că asta rămâne pe umerii consumatorilor."

Metodologia de calcul va intra în vigoare în data de 1 iulie. Totodată, până atunci, prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători. Petroliștii pot contesta, timp de 30 de zile, decizia ANRE. Odată cu aplicarea noii Metodologii, reprezentanții ANRE dau asigurări că au capacitatea să verifice fiecare lot de carburanți care intră în țara noastră. Petroliștii care vor depăși prețurile maxime calculate riscă să rămână fără licență pentru două luni. Anterior, Parlamentul a hotărât ca prețurile la carburanți să fie, din nou, plafonate, după ce timp de jumătate de an, acestea au crescut cu aproximativ 30 la sută. După aceste scumpiri în lanț, Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă, însă rezultatul ei nu a fost făcut public.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.