ANRE face un pas înapoi. Metodologia de calculare a prețurilor la pompă ar putea fi din nou modificată
Embed:
ANRE face un pas înapoi. Metodologia de calculare a prețurilor la pompă ar putea fi din nou modificată

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică face un pas înapoi.
După ce unele benzinării au anunțat că au rămas fără carburanți, iar altele au început să vândă doar câte 10 litri de motorină per automobil, ANRE a anunțat că mâine va supune la vot modificarea metodologiei de calcul a prețurilor la carburanți care a fost aprobată recent.
Mai exact, ANRE propune să fie majorată marja de comercializare, astfel încât petroliștii să poată câștiga mai mult la fiecare import.

Dacă metodologia va fi modificată, atunci la o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare decât în prezent. Acum, aceasta constituie 1142 de lei per tonă. Pentru o tonă de gaz lichefiat, marja comercială ar putea crește cu 150 de lei. Actuala marjă este de 451 de lei. Recent, a intrat în vigoare noua metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere. Pe panouri sunt afișate prețuri noi la fiecare lot nou importat de petroliști. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică afișează zilnic, până la ora 12, indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS, iar petroliștii trebuie până la miezul nopții să stabilească noile prețuri. Agenții economici care vor depăși prețurile maxime calculate riscă să rămână fără licență pentru două luni.  Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței ne-au declarat că și refuzul nejustificat de a vinde cantitatea cerută de către consumator este ilegal. Amenda în acest caz este de până la șase mii de lei pentru persoanele juridice.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.