ANRE vine cu precizări: Carburanții nu se vor ieftini până când cotațiile la bursele internaționale nu vor înregistra un trend descendent
Embed:
ANRE vine cu precizări: Carburanții nu se vor ieftini până când cotațiile la bursele internaționale nu vor înregistra un trend descendent

Produsele petroliere nu se vor ieftini până când la cotația Platts, una dintre principalele componente de formare a prețurilor, nu se va înregistra un trend descrescător.
Declarația a fost făcută de Eugen Carpov, directorul ANRE.
El a menționat că toate celelalte derivate cum ar fi acciza, cota TVA și marja comercială specifică sunt stabilite standard, fie de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, fie de Codul Fiscal.

În cadrul conferinței de presă, directorul ANRE a negat acuzațiile venite din partea societății civile și a unor experți care spun că anume din cauza noii metodologii de calcul prețurile la carburanți au crescut semnificativ în ultima perioadă.

"ANRE își asumă pe deplin responsabilitatea pentru fiecare bănuț care este inclus în prețurile zilnice.
Noi dăm asigurări că atunci când vom avea trendul descendent al cotației Platts, atunci noi vă vom demonstra, și vă veți convinge, că prețurile vor urma aceeași curbă, adică descendentă."

Mai mult, Carpov susține că dacă nu ar fi fost noua metodologie de calcul, prețurile la carburanți ar fi explodat.

" De fapt, această lege a generat o micșorare a prețurilor în raport cu prețurile care puteau să fie dacă legea nu intra în forma ei actuală în vigoare. Dacă legea ar fi fost aplicată din ianurie 2021, prețurile aveau să scadă, dacă era reglementarea ANRE am fi avut la pompă 19,65 și nu 20,66 cât este acum. "

De la începutul lunii septembrie, de când ANRE stabilește zilnic prețul plafon la carburanții standard, motorina s-a scumpit cu 61 de bani. Prețul benzinei A 95 a crescut cu 80 de bani în mai puțin de o lună.
Scumpirile constante ale carburanților i-au nedumerit chiar și pe unii dintre autorii care au elaborat proiectul privind modificarea legii carburanților. Anterior, deputatul PAS, Radu Marian, a spus că este nemulțumit de majorări și a precizat că trebuie să fie stabilite reguli mult mai clare de joc în acest domeniu. Iar parlamentarul PAS Vladimir Bolea a anunțat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV, că deputații PAS intenționează să modifice din nou legea carburanților.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.