Apelul disperat al unei mame. Femeia, a cărei fiu a fost omorât în bătaie, spune că dosarul este tergiversat, iar unul dintre suspecți a reușit să fugă din țară
Embed:
Apelul disperat al unei mame. Femeia, a cărei fiu a fost omorât în bătaie, spune că dosarul este tergiversat, iar unul dintre suspecți a reușit să fugă din țară

Strigăt de disperare al unei mame al cărei fiu ar fi fost omorât în bătaie. Crima s-a produs vara aceasta în satul Pelinia din raionul Drochia. Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, Eugenia Babaleu imploră autoritățile să-i facă dreptate fiului său care a murit la doar 36 de ani. Femeia susține că dosarul este tergiversat, iar unul din cei cinci suspecți a reușit să fugă din țară.  Procurorul de caz neagă acuzațiile.

Eugenia Babaleu roagă autoritățile să intervină pentru a-i apăra drepturile ei și ale soțului său, veteran al războiului din stânga Nistrului. Femeia vrea ca Procuratura și Judecătoria din Drochia să respecte legea, iar medicii de la Spitalul din Drochia sa fie pedepsiți pentru indiferență și inacțiune fată de fiul ei.

Tragedia s-a produs în data de 18 iulie, când Alexandru Babaleu se afla, împreună cu familia, în satul Pelinia, raionul Drochia. Bărbatul a ieșit seara din casă și nu s-a mai întors. Victima a fost găsită abia a doua zi dimineața, în parcul din centrul satului, la doi pași de sediul primăriei și al poliției. Mama lui Alexandru a povestit că băiatul său a fost dus la Spitalul Raional Drochia. Totuși, potrivit ei, medicii nu s-au grăbit să anunțe poliția și rudele, ci au indicat diagnosticul de comă alcoolică. Abia a doua zi, seara, rudele victimei au găsit bărbatul și au reușit să-l transporte la Spitalul Clinic Bălți. S-a pierdut timp prețios, iar Alexandru a murit în data de 24 iulie. Eugenia Babaleu a scris că inițial, cazul a fost investigat ca huliganism și câțiva dintre suspecții care l-ar fi bătut pe Alexandru au fost reținuți abia a șasea zi după comiterea crimei. Unul dintre bănuiți a reușit să fugă din țară până a fi aplicată o măsură preventivă pe numele acestuia. Sora bărbatului omorât ne-a spus că tot ce-și dorește familia este ca să se facă dreptate în acest caz.


"Noi credem că este datoria procuraturii să închidă ucigașii, dar să nu-i lase pe ei să se plimbe pe când fratele meu putrezește în pământ tot din cauza lor. El a fost ucis în chinuri groaznice, a fost bătut și cu pumnii, și cu picioarele. Noi vrem de la Procuratură nu mai mult decât să aplice legea, nu să elibereze ucigașii, dar să-i pedepsească. Am senzația că mai mult îi apără."


Procurorul de caz, Ghenadie Andronache, a respins acuzațiile precum că ancheta s-ar desfășura dubios. El a declarat că sunt deschise două cauze penale, una pentru huliganism și una pentru vătămare corporală gravă soldată cu deces. Ancheta vizează cinci suspecți: unul dintre ei este dat în căutare internațională după ce a fugit din țară, dar este reprezentat de un avocat, spune procurorul. Un al doilea suspect a fost plasat în arest, apoi eliberat, pentru că nu a participat la bătaie, iar un alt suspect este plasat în arest la domiciliu. Alți doi bărbați sunt în arest. Procurorul nu ne-a putut spune când va fi expediat dosarul în instanță și explică acest lucru prin faptul că reprezentanții victimei au avut mai multe cereri în instanță.


"Au fost înaintate mai multe cereri din partea succesoarea părții vătămate care se investighează atât de instanțele de judecată, cât și de organul de urmărire penală, după care nu putem să spunem un timp oarecare, pentru că nu cunoaștem când vor fi examinate cererile. - Despre ce cereri este vorba? - Sunt niște măsuri luate în cadrul dosarului penal care țin se secretul măsurii penale și nu le putem divulga. "


De cealaltă parte, sora victimei susține că a cerut procurorilor să adune mai multe probe.


Potrivit procurorului Ghenadie Andronache, suspecții și-au recunoscut parțial vina. Ei sunt cercetați pentru vătămare corporală gravă soldată cu deces, articol care prevede de la 12 la 15 ani de pușcărie, și pentru huliganism, pentru care riscă până la 5 ani de închisoare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.