Arhitectura tradițională specifică Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi" este pe cale de dispariție. Ce spun experții
Embed:
Arhitectura tradițională specifică Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi" este pe cale de dispariție. Ce spun experții

Arhitectura populară, numită și vernaculară, este pe cale de dispariție. O spun specialiștii Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi", care au început inventarierea arhitecturală a localităților rezervației. După ce au studiat casele din trei sate, experții au ajuns la concluzia că localnicii și-au reconstruit gospodăriile după bunul plac și nu au ținut cont de autenticitatea regiunii. Experții spun că statul trebuie să intervină de urgență.

Din numărul total de 165 de locuințe construite în stil tradițional în localitățile Butuceni, Trebujeni și Morovaia, doar 110 și-au păstrat autenticitatea. Dintre acestea doar 82 sunt populate, 68 sunt abandonate, iar 11 case se află în ruine. 9 gospodării au fost reabilitate conform normelor, iar în 37 dintre ele s-a intervenit cu reparații moderne, incompatibile cu arhitectura specifică zonei.

Ion Budeci, arhitectul șef al Rezervației, afirmă că patrimoniul arhitectural se pierde din lipsă de bani, meșteri, dar și din cauză că oamenilor le este mult mai ușor să reconstruiască casele folosind materiale moderne.

"Ne aflăm în fața unei gospodării țărănești cu arhitectură vernaculară care de fapt este o construcție practic conservată, dar observăm că în ultimul timp nu se îngrijește în jurul ei și deja putem preconiza că foarte curând va duce la degradare."

"Din păcate, meșterii care au dat naștere la acest tip de construcție cu arhitectură vernaculară nu mai există. Sunt doar câțiva meșteri pe care dorim în viitor să-i antrenăm în diferite școli de vară."

"Cel mai trist este faptul că jumătate din casele existente din nucleul istoric practic nu sunt locuite la moment, stă câte un lacăt la ușă și acest fapt pe noi ne pune în gardă."

Unii oameni încearcă totuși să păstreze autenticitatea gospodăriilor de altădată. Un exemplu este această casă din satul Morovaia, care nu poate rămâne neobservată.

"E casa mea părintească și eu m-am căsătorit, dar am vrut să rămân să locuiesc aici pentru că m-am născut aici în acest sat, foarte tare mi-a plăcut și nu am vrut să mă duc de aici. Așa cum era din copilărie, așa am păstrat-o pentru că așa mi-a plăcut. M-am gândit chiar dacă aș fi avut bani să fac altă casă nu o făceam. Am păstrat-o așa cum este și așa și planificăm să o păstrăm. Mereu o dăm cu var, cu vopsea, pe unde mai are crăpături le mai reparăm cu lut."

Directorul general al Rezervației, Ion Ciobanu, afirmă că arhitectura vernaculară este pe cale să dispară. Potrivit lui, inventarierea patrimoniului ar trebui realizată la fiecare jumătate de an.

"Statul în regim de urgență ar trebui să vină cu un program de stat de salvgardare a arhitecturii vernaculare, în special mă refer la Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi deoarece aici avem un fond patrimonial foarte mare. Dacă în viitorul apropiat nu se va interveni la nivel de politici care să permită protejarea patrimoniului arhitectural vernacular riscăm ca în termeni de maxim 10-15 ani să nu mai avem această arhitectură care este reprezentativă pentru această zonă."

Specialiștii spun că de vină sunt și localnicii, care ar trebui să păstreze autenticitatea arhitecturii din zonă.

"Adresarea noastră către instanțele de drept, de fiecare dată nu au avut finalitate. Însăși localnicii trebuie să fie educați în spiritul protejării a spiritului locului din situl cultural istoric, pentru ca construcțiile noi să fie integrate în spiritul locului, în arhitectura locală."

În total, specialiștii din cadrul Rezervației Cultural-Naturală Orheiul Vechi vor realiza inventarierea arhitecturală a 13 localități.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.