Artiștii autohtoni duc dorul scenei. Aceștia sunt gata să revină cu puteri noi și cu proiecte de suflet
Embed:
Artiștii autohtoni duc dorul scenei. Aceștia sunt gata să revină cu puteri noi și cu proiecte de suflet

Pandemia de COVID-19 a anulat sute de evenimente publice și private, iar artiștii, obișnuiți cu spectacole atât în sălile de concert, cât și cu cele  susținute pe la diverse petreceri, s-au trezit fără lucru. După ce au fost izolați de aplauzele publicului, oamenii de artă din țara noastră spun că sunt gata să revină cu puteri noi și cu proiecte de suflet, așa încât să-și bucure spectatorii. 

Aceste imagini sunt preluate din spectacolul "Nunta", filmat în anul 1988, și care va fi difuzat, mâine, pe youtube. Deși înregistrarea are 32 de ani, emoțiile celor 200 de protagoniști, dansatori, interpreți, actori și instrumentiști, rămân aceleași. Printre artiștii care au urcat pe scenă sunt Zinaida Julea, Nicolae Glib, Lidia Bejenaru, Alexandru Lozanciuc, Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu,acompaniați de Orchestra "Lăutarii".

"Este o istorie foarte interesantă, niște imagini deosebite care chiar publicul nu le-a văzut niciodată, la unele calitatea mai lasă de dorit, dar asta e. În fiecare sâmbătă pe canalul de youtube Nicolae Botgros vor fi difuzate spectacole de acum peste 30 de ani", a declarat Corneliu Botgros, violonistul orchestrei „Lăutarii”.

Membrii Orchestrei "Lăutarii" spun că în perioada pandemiei au stat acasă cu familiile lor, au prins la puteri și sunt gata să revină cu noi idei artistice. Violonistul Corneliu Botgros recunoaște: pandemia de COVID-19 le-a pus bețe în roate artiștilor, care și-au amânat zeci de concerte din țară și din străinătate, dar și nunți și cumătrii.

"Este complicat din punct de vedere financiar, bineînțeles, dar ne mai alinăm și să trecem de acest subiect, pentru că, cu siguranță, este lume mult mai necăjită ca noi. Nu e sărac cel ce nu are, ci acel cu pofta mare", a spus Corneliu Botgros, violonistul orchestrei „Lăutarii”.

Iar membrii ansamblului "Plăieșii" au revenit deja în studiou pentru a da viață unor melodii noi. Artiștii speră ca la toamnă să organizeze un concert la Palatul Național "Nicolae Sulac" și să-și bucure publicul cu un nou CD.

"Este vorba de muzică orășenească, un dublu CD, cu vreo 20 și ceva de piese, este ceva nou, Plăieșii altfel! S-a lucrat un an de zile, eu sunt autorul muzicii pe versuri de poeți basarabeni", a spus Nicolae Gribincea, fondator al ansamblului etnofolcloric Plăieșii.

În toiul pregătirilor pentru o revenire spectaculoasă sunt și coregrafii studioului de dansuri Black & White.

"Acum noi muncim asupra noastră, nu pregătim ceva anume, dar proiectele apar mereu brusc, de aceea vrem să fim gata pentru ceva nou", a spus Cristina Vasilachii, coregrafă.

În luna septembrie, membrii studioului de dans vor să organizeze un concert inedit în aer liber, care a fost amânat de două ori din cauza restricțiilor impuse de autorități.

"Este un concert în aer liber, vin toți cu mașinile și se parchează, în față este scena cu invitați de top din Republica Moldova", a declarat Iulian Țurcanu, fondatorul Black &White Dance Center.

Activitățile cultural-artistice au fost suspendate în data de 17 martie, atunci când a fost instituită starea de urgență la nivel național, cauzată de pandemia de COVID-19.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.