Astăzi, pe ambele maluri ale Prutului a fost marcată "Ziua Limbii Române". Cum a fost sărbătorit evenimentul
Embed:
Astăzi, pe ambele maluri ale Prutului a fost marcată "Ziua Limbii Române". Cum a fost sărbătorit evenimentul

Politicieni, scriitori și cetățeni de rând au depus astăzi flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Capitală cu ocazia Zilei Limbii Române. În timp ce mai mulți conaționali i-au adus un omagiu și s-au întrecut în urări, conducerea de vârf a țării s-a limitat doar la mesaje de felicitare pe rețele de socializare.


Subiectul denumirii limbii de stat continuă să rămână unul contradictoriu chiar și astăzi.


"Limba română rămâne pentru noi un mare reper. O mare nemulțumire a noastră vine din faptul că în Constituția Republicii Moldova limba română figurează cu un idiom inadecvat, străin, de "limba moldovenească"."

"Noi am învățat la școală limba moldovenească, atunci nu era limba română. Nu e aceea ce trebuie să fie."


"Ziua Limbii în fiecare zi trebuie să fie o sărbătoare, pentru că este a noastră, și e dulce și e scumpă."


Mai mulți politicieni consideră că sintagma "limbii române" trebuie să fie introdusă în Constituție, doar că pentru acest lucru este nevoie de un consens al forțelor politice.


"Limba română a avut o cale extrem de dificilă ca să-și recapete drepturile, nici până acum încă aceste drepturile nu sunt recăpătate definitiv, de aceea avem o datorie morală să venim și să aducem acest omagiu."


"Sărbătoarea Limbii Române este cea care ne-a adus independență, trebuie de făcut al doilea pas - trebuie să fie făcută unire, trebuie încurajat acest spirit în societate."


"Limba română pentru mine, ca și pentru întregul nostru popor, Patria noastră. Din limba română trăim, din limba română respirăm. E datoria noastră, a tuturor să o vorbim cât se poate de frumos."

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a postat un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook. Șeful legislativului a scris că diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. Potrivit ei, "Limba Noastră" este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor țării noastre.

În data de 27 august 1989, peste 700 de mii de participanți la Marea Adunare Națională s-au pronunțat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. În 31 august, Sovietul Suprem al RSSM a adoptat legislația lingvistică. Limba "moldovenească", scrisă cu grafie latină, a fost declarată limba oficială a Moldovei.

În 1994, Parlamentul a adoptat Constituția Republicii Moldova, iar în articolul 13 al legii supreme scrie că "limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine". În 2013, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent și a stabilit că Declarația de Independență prevalează în chestiunea limbii de stat. Astfel, sintagma “limba română” a devenit constituțională și poate fi utilizată în actele oficiale. Modificarea respectivă nu a fost făcută însă în Constituție nici până astăzi.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.