Astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu
Embed:
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Oameni de rând, de cultură, dar și politicieni au depus flori la bustul poetului din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Capitală. Aceștia au recitat poeziile poetului și chiar au cântat.

Cel mai matinal a fost premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care a depus flori la bustul lui Eminescu alături de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. Potrivit premierului, pandemia ne-a învățat să apreciem cultura.


"Regret nespus faptul că anul 2020 fiind puternic marcat de pandemia COVID-19 a dus la un deficit enorm al culturii pentru fiecare dintre noi prin restricțiile sanitare, restricțiile epidemiologice. Deja îmi e dor să merg la un spectacol, să văd jocul talentat al actorilor noștri."


"Iubim, păstrăm și promovăm tezaurul nostru național."


Rând pe rând, mai mulți politicieni i-au adus un omagiu marelui poet. Unii chiar i-au recitat versurile.


"Gândul acum mă duce la Scrisoarea a III-a sau la Doina. De la Nistru pân’ la Tisa Tot românul plânsu-mi-s-a, Că nu mai poate străbate De-atâta străinatate."


Membrii Partidului Unității Naționale au venit la bustul poetului cu un tricolor de câțiva metri.


"Eminescu este eterne și întotdeauna o să avem momente noi de evocat în memoria lui. Vreme trece, vreme vine. Celor vechi urmează nouă. Una e în amândouă. Tot ce vezi pricepe bine. "


Și deputații Partidului „ȘOR” și cei ai Platformei „Pentru Moldova” i-au adus un omagiu lui Mihai Eminescu, iar liderul Partidului "ȘOR" a recitat din versurile marelui poet.

Faptul că Eminescu este poetul tuturor generaților au
demonstrat-o câțiva tineri.


"Sunt mândră că acest domn îmi reprezintă poporul, îmi reprezintă limba și mereu a dus în slăvi neamul precum îl ducem și noi, astăzi."


Oamenii de cultură susțin că poezia și publicistica lui Mihai Eminescu vor fi mereu actuale.


"Eminescu înseamnă pentru noi însăși esența noastră spirituală. Noi, astăzi, ne spunem cuvinte de dragoste cu expresiile încetățenite în limba română de Eminescu, ne exprimăm durerile și universul nostru de gândire. "


"Sunt niște lecții la care încă nu am ajuns și se poate întâmpla ca la aceste evenimente calendaristice niște ghionturi suplimentare să ne orienteze spre altă parte."


Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani. Opera poetului rămâne o valoare incontestabilă, iar actualitatea versurilor este recunoscută în întreg spațiul românesc, dar și pe continentul european. În 1948, poetul a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române pentru moștenirea culturală valoroasă pe care ne-a lăsat-o. Iar cu zece ani mai târziu, la Chișinău a fost inaugurat bustul lui Mihai Eminescu în Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt". Numele Luceafărului poeziei românești a fost atribuit unui crater de pe Marte și unei planete mici. Din 2012 în țara noastră, în această zi este marcată Ziua Națională a Culturii, care are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, dar și a personalităților din domeniu. Eminescu a murit la vârsta de 39 de ani și a fost înmormântat la București.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.