Au ajuns la fundul sacului! Autoritățile nu mai au bani să plătească compensații pentru beneficiarii programului guvernamental "Prima Casă"
Embed:
Au ajuns la fundul sacului! Autoritățile nu mai au bani să plătească compensații pentru beneficiarii programului guvernamental "Prima Casă"

Autoritățile nu mai au bani să plătească compensații pentru beneficiarii programului guvernamental "Prima Casă".
În aceste condiții, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre, care prevede alocarea a 9,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului.
În caz contrar, există riscul stopării finanțării cererilor acceptate deja în program.
Potrivit estimărilor, până la sfârșitul acestui an, 5873 de beneficiari ai programului urmează să primească compensații din bugetul de stat.

  În documentul elaborat de Ministerul Finanțelor se menționează că doar pentru luna iunie nu ajung patru milioane de lei pentru plata compensațiilor. În cazul în care autoritățile nu vor identifica resurse financiare, există riscul ca beneficiarii să nu-și poată onora obligațiile de plată către creditori. Acest lucru va duce la creșterea riscului de declarare a creditelor neperformante. Astfel, Ministerul Finanțelor a cerut alocarea mijloacelor financiare suplimentare. Reprezentanții Guvernului au confirmat pentru postul nostru că un proiect în acest sens a fost deja înregistrat și va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Executivului. Potrivit Ministerului Finanțelor, prin intermediul programului "Prima Casă" au fost cumpărate, până acum, 6127 de locuințe. Așadar, suma totală a creditelor acordate a ajuns la 3,16 miliarde de lei. Iar din bugetul de stat au fost alocate peste 52 de milioane de lei pentru achitarea compensațiilor beneficiarilor, care muncesc în sectorul bugetar sau familiilor cu mulți copii. Am încercat să aflăm de la ODIMM care este fluxul de cereri primite și dacă mai procesează cereri pentru acordarea garanțiilor pentru procurarea locuințelor în cadrul programului Prima Casă, dar directorul, Iulia Costin, nu a fost de găsit la telefon.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.