Au drepturi doar pe foaie. Persoanele cu dizabilități se plâng că sunt marginalizate
Au drepturi doar pe foaie. Persoanele cu dizabilități se plâng că sunt marginalizate
Au drepturi doar pe foaie. Persoanele cu dizabilități se plâng că sunt marginalizate

Lipsa rampelor de acces în instituțiile publice, mijloace de transport neadaptate conform cerințelor și intersecții fără semafoare cu semnalizare sonoră. Sunt doar câteva dintre dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din țara noastră. La patru ani de la adoptarea legii privind incluziunea socială a oamenilor cu nevoi speciale, autoritățile au recunoscut că prevederile au rămas doar pe foaie.

Cele mai frecvente probleme cu care se ciocnesc oamenii cu dizabilități sunt accesul limitat în clădirile publice, incluziunea în școli și angajarea în câmpul muncii.

"O mare problemă este că acele persoane care sunt responsabile de condiții de accesibilitate nici nu cunosc ce înseamnă condiții de accesibilitate. Standardele publice nu sunt tot timpul respectate fiindcă nu le cunosc. O altă problemă ar fi lipsa amenzilor usturătoare pentru acele persoane care nu asigură condiții de accesibilitate", a spus președintele Asociației "Motivație", Igor Meriacri.

"Problema principală a acestor persoane este inaccesibilitatea la informare. Nu au posibilitate la comunicare. Inaccesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz în școlile generale", a zis vicepreședintele Asociației Surzilor, Natalia Babici.

"Instituțiile publice, doi instituțiile de învățământ, drumul, transport public sunt cele mai importante pentru persoanele cu dizabilități să li se asigure incluziunea socială. Legile sunt, ele nu sunt aplicate de către autoritățile publice", a afirmat directorul, Centrul de Asistență pentru oamenii cu dizabilități, Vitalie Meșter.

Autoritățile recunosc că în legislație există lacune.

"Am constatat că după patru ani, după ce a fost implementată această lege, mai multe lucruri rămân a fi doar declarative. Constatăm totuși că suntem mai mult cu declarațiile și planurile în față, decât cu realizări la acest capitol", a spus președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Oxana Domenti.

Potrivit statisticilor, în Moldova sunt peste 180 de mii de persoane cu dizabilități. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.