Autobuze electrice, în curând pe străzile Capitalei. O uzină din Belarus va oferi Chișinăului un electrobuz pentru testare
Embed:
Autobuze electrice, în curând pe străzile Capitalei. O uzină din Belarus va oferi Chișinăului un electrobuz pentru testare

În viitorul apropiat, locuitorii Capitalei ar putea circula cu autobuze electrice. Anunțul a fost făcut, astăzi, de primarul interimar Silvia Radu, care a declarat că o uzină producătoare din Belarus va oferi gratuit Chișinăului un astfel de autobuz, numit și electrobuz.

Municipalitatea va testa vehiculul timp de o lună, iar dacă acesta va corespunde tuturor cerințelor, Chișinăul va începe să asambleze autobuze electrice.

Reprezentanții Primăriei spun că electrobuzul belarus va ajunge de la Minsk la Chișinău în trei săptămâni și va fi unul ecologic și econom. Acesta va porni de pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani și va circula pe bulevardul Ștefan cel Mare până la bulevardul Negruzzi. 

"Se încarcă după fiecare cursă. În zece minute ajunge până la 100 de procente capacitate. Până la 30 km de autonomie", a spus șeful Direcției Transport Public, Vitalie Butucel.

Prețul unui astfel de autobuz electric ajunge până la 200 de mii de euro. 

"Nu e corect să spunem că mâine deja vom avea toate autobuzele transformate în electrobuze. Este primul pas, cred că pe viitor procurările în domeniul transporturilor ar trebui să țină cont de toate normativele ecologice moderne, europene", a declarat primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

În aceste zile, la Chișinău vor ajunge și două autobuze de model Mercedes, donate de autoritățile municipale din capitala României, București. Vehiculele vor circula pe linia 5, care face legătura între sectoarele Ciocana și Botanica.

"Aceste două autobuze vor fi puse pe rute în municipalitate astfel încât să acoperim cât mai multe puncte turistice așa cum am convenit în cadrul acordului", a menționat primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Recent, primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, și primarul de București, Gabriela Firea, au semnat un program de cooperare între cele două orașe.

În prezent, în municipiul Chișinău circulă 90 de autobuze alimentate cu combustibil, majoritatea dintre care sunt vechi.

Ultima dată, Primăria a cumpărat zece vehicule noi în anul 2006.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.