Autoritățile au instituit STARE DE ALERTĂ în sectorul gazelor naturale
Embed:
Autoritățile au instituit STARE DE ALERTĂ în sectorul gazelor naturale

Stare de alertă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a țării. Decizia a fost luată de către Comisia Națională pentru Situații Excepționale.Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Termoelectrica folosește de astăzi păcură din rezerva de stat a țări, care este suficientă pentru aproximativ o lună. În paralel, instituțiile responsabile de domeniu vor începe discuțiile privind achiziția gazelor naturale cu România și Ucraina, iar un grup de lucru va aproba decizii privind oferirea ajutoarelor populației în sezonul rece, inclusiv sub formă de lemne și cărbune. Autoritățile  recunosc că negocierile cu Gazprom ar putea fi de durată. Discuțiile cu concernul rus vor continua joi și vineri în format...  online.

"Anunțăm stare de alertă anume pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Astfel încât să reducem consumul de gaz, la Termoelectrica folosirea păcurii a început de azi și va fi folosită în zilele următoare. Menționez că rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică pe o perioadă care nu va afecta nici cum situația pe acest segment".

Autoritățile i-au în calcul mai multe scenarii. În conditiile în care s-ar putea să nu ajungă la un numitor comun cu Gazpromul până la sfirșitul acestei luni, Moldova va începe în scurt timp discuțiile cu România și Ucraina privind achiziția unor cantități suplimentare de gaze naturale. De asemenea un grup de lucru va elabora măsuri privind susținerea populației defavorizate, atât prin compnesații bănești pentru plata facturilor, dar și oferirea lemnelor și cărbunilor. Andrei Spînu a precizat că stocurile de păcură disponibile în rezerva de stat vor ajunge pentru o lună. Totuși, oficialul recunoaște că autoritățile ar putea să nu ajungă la un numitor comun cu Gazpromul nici până la sfârșitul acestei perioade, astfel am putea avea și în următoarele luni o situație de incertitudine.


Guvernul ia în calcul și neposibilitatea ajungerii la un anumit numitor comun în timpul apropiat. Spînu: Da. Cu siguranță noi am discutat în cadrul Comisiei absolut toate scenariile, inclusiv acest scenariu în care nu avem începând cu luna noiembrie un contract cu Gazprom, nu îl avem deloc, sau nu îl avem la capacitățile de care are nevoie țara noastră.

În cadrul conferinței de presă Andrei Spînu a mai precizat că negocierile cu Gazprom vor avea loc joi și vineri, doar că acestea vor fi organizate în format online. Decizia de astăzi privind acțiunile întrprinse în contextul stării de alertă în sectorul gazelor a Comisiei Situației Excepționale va fi publicată mâine. Precizăm că, actualul contract dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul dorește extinderea acestuia pentru un an în condițiile și tarifele de anul trecut, însă partea rusă vrea un preț pe care autoritățile de la Chișinău îl consideră exagerat. Totuși chiar daca autoritățile incearca sa ne asigure ca nu vom ramine fara gaze în plină iarnă, un lucru este cert pretul de achizitie a acestuia va fi mai mare decât până acum.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.