Autoritățile au prelungit Starea de urgență până în data de 31 august
Embed:
Autoritățile au prelungit Starea de urgență până în data de 31 august

Starea de urgență în sănătate a fost extinsă până în data de 31 august. Decizia a fost luată astăzi, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Asta înseamnă că, până la toamnă se menține lista lungă de restricții, printre care cea privind aflarea în locuri publice a grupurilor care nu depășesc trei persoane, este interzisă organizarea nunților, cumetriilor, în schimb, vor fi permise mesele de pomenire și serbarea zilelor de naștere. Însă numărul participanților nu va trebui să depășească 50 de oameni.

În contextul stării de urgență în sănătate, rămân închise taberele de odihnă, cinematografele, sălile de concerte și discotecile.
Nu este încă permisă activitatea terenurilor de joacă pentru copii, a celor de sport, a parcurilor de distracții sau a zonelor de agrement. Mai sunt păstrate în continuare restricțiile de aflare în locuri publice a grupurilor care nu depășesc trei persoane, dar și a oamenilor cu vârsta de peste 63 de ani.
În schimb, pot fi desfășurate activități de turism și recreere în aer liber, cum ar fi ciclismul, canotajul, alergatul, pescuitul cu participarea grupurilor de cel mult zece persoane. Sunt permise și activitățile teatral -concertistice.
Premierul Ion Chicu a explicat că multe restricții sunt menținute din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

" La noi, din păcate, a încetat acel trend descendent pe care îl avem de la 20 iunie încoace. S-a stabilizat, spun în ghilimele, în jur de 300 de cazuri în zilele din mijlocul săptămănii și în jur de 200 în zilele de weekend. Speranțele noastre că va continua diminuarea numărului de cazuri, până când nu se îndreptățesc."

Și moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați, în continuare, să stea în autoizolare timp de 14 zile. Decizia însă va fi revizuită după prima săptămână a lunii august și va fi luat în considerare numărul conaționalilor noștri care intră în țară.

"Anume în țările unde avem cei mai mulți cetățeni de ai noștri se atestă un număr mare și de cazuri noi de COVID și apariții noi de focare. Și chiar în acele țări urmărim se întroduc sau mai bine spus se reintroduc restricții, carantine fie regionale sau locale."

În țara noastră, starea de urgență în sănătate a fost introdusă în data de 15 mai.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.