Autoritățile din Belarus au evacuat cele două tabere principale de imigranți de la granița cu Polonia
Embed:
Autoritățile din Belarus au evacuat cele două tabere principale de imigranți de la granița cu Polonia

Autoritățile din Belarus au evacuat cele două tabere principale de imigranți de la granița cu Polonia. Potrivit agenției publice de presă Belta, imigranții care staționau într-o pădure au fost mutați într-un centru situat în apropiere de frontiera cu Polonia. Informația a fost confirmată și de autoritățile de la Varșovia.

Potrivit presei internaționale, evacuarea taberelor pare a fi o evoluție majoră pentru soluționarea crizei din ultimele săptămâni. Autoritățile din Belarus susțin că la graniță sunt peste 2.000 de refugiați, care au fost cazați într-un depozit din apropiere. Unii însă continuă să îndure frigul.

"În depozit se află în jur de 2.000 de oameni, nu mai este loc pentru alții. Vor să mai improvizeze și ceva aici afară. Au rămas încă mulți copii. Este foarte frig, înghețăm."

Potrivit celor de la New York Times, majoritatea migranților se tem să nu fie deportați și speră să primească azil în Belarus dacă aceasta este singura opțiune de a nu se întoarce acasă, în Irak. Jurnaliștii americani notează că acum Lukașenko va trebui să caute o soluție privind problema miilor de migranți. Cancelarul în funcție al Germaniei, Angela Merkel, a vorbit de două ori în ultimele zile cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui belarus, liderul de la Minsk ar fi propus un plan care prevede că Uniunea Europeană va prelua 2.000 de imigranți din Belarus, iar alți aproximativ 5.000 ar urma să fie repatriați de autoritățile belaruse.

"Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2.000 de refugiați care se află în tabără. Ne angajăm să facilităm, pe cât posibil și dacă ei doresc revenirea celorlalți 5.000 în țara lor. În acest context, Angela Merkel va negocia cu UE organizarea unui astfel de coridor umanitar spre Germania."

UE nu a confirmat deocamdată acest plan. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a îndemnat joi pe Lukașenko să inițieze dialogul cu liderii opoziției, dar unii disidenți au condiționat acest lucru de eliberarea deținuților politici. Tot joi, sute de irakieni au luat dintr-un aeroport din Minsk un avion spre Irak, primul zbor de repatriere de acest fel din luna august.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.