Autoritățile își schimbă decizia peste noapte. Teatrele, cinematografele și sălile de concert totuși vor activa
Embed:
Autoritățile își schimbă decizia peste noapte. Teatrele, cinematografele și sălile de concert totuși vor activa

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică își schimbă deciziile.
Ieri, membrii comisiei au anunțat că sistează activitatea teatrelor, cinematografelor și sălilor de concret deoarece Chișinăul este sub cod roșu de COVID-19.
Astăzi însă, s-au răzgândit și au revizuit hotărârea, astfel că instituțiile menționate pot activa cu anumite restricții.
Membrii Comisiei au mai decis să interzică evenimentele în aer liber, fapt care, la fel, nu se regăsea în decizia de ieri.

Contactat telefonic să comenteze decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, directorului interimar al ANSP, Vasile Guștiuc care este și membru al CNESP, ne-a confirmat că acest punct din decizie a fost modificat. El a explicat că hotărârea a fost luată pentru a nu stopa în totalitatea activitatea teatrelor, cinematografelor și a sălilor de concert, dar impune mai multe restricții. Va fi permis accesul cu capacitate maximă de 50% din numărul total de locuri și cu prezentarea certificatelor COVID-19. Guștiuc mai spune va fi sistată, de la 1 octombrie, și activitatea cluburilor de noapte, evenimentelor în aer liber, precum spectacole și concerte, deoarece acestea adună prea multe persoane.

Între timp, administratorii de localuri, care de la 1 octombrie vor trebui să ceară clienților certificate COVID-19, sunt nedumeriți de noile măsuri restrictive. Dumitru Cebotărescu susține că nu este clar cine și cum va fi împuternicit să verifice clienții.


"Noi putem doar să ne uităm că oamenii au, dar nu le putem controla. Omul poate să arate orice, orice hârtie, poate să aducă un QR cod de la un alt site. Și aici apare întrebarea cea mai interesantă, ce se întâmplă cu omul dat și cine va fi amendat atunci când va veni poliția și persoanele care au dreptul să facă asta, să verifice? "


Nici cei de la Inspectoratul Național de Securitate Publică nu ne-au putut spune exact cum va putea fi verificată respectarea restricțiilor care intră în vigoare de la 1 octombrie.


" Poliția va intensifica măsurile speciale de prevenire a infecției. Vom merge în parcuri, pe străzi și vom informa cetățenii despre riscurile care pot fi."


Am solicitat o reacție și de la Centrul Naționale pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, însă, până acum, nu am primit niciun răspuns.


Potrivit deciziei CNESP în cazul în care persoanele fizice nu vor respecta restricțiile impuse de autorității, acestea riscă până la cinci mii de lei amendă, iar persoanele juridice până la 35 de mii de lei. Iar persoanele care încalcă repetat restricțiile riscă o amendă de până la 25 de mii lei, în timp ce persoanele juridice până la 75 de mii de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.