Avocații, despre dosarul Stoianoglo: Abuz și sfidare a legii. Scpopul este de a-l discredita și de a-l umili public pe Alexandr Stoianoglo
Embed:
Avocații, despre dosarul Stoianoglo: Abuz și sfidare a legii. Scpopul este de a-l discredita și de a-l umili public pe Alexandr Stoianoglo

Reținerea și intentarea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo are drept scop preluarea conducerii Procuraturii Generale.
Acuzațiile aparțin avocaților procurorului general suspendat, care declară că toate acțiunile întreprinse în privința lui Stoianoglo sunt ilegale și reprezintă un caz de abuz și sfidare a legii, pe care Republica Moldova îl întâlnește pentru prima dată.
Ei mai spun că cele cinci capete de acuzare incriminate lui Stoianoglo sunt absurde și că procurorii nu au probe care i-ar demonstra vinovăția.

Victor Munteanu, unul dintre avocații șefului suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a declarat că ceea ce se întâmplă cu clientul său reprezintă o infracțiune clară, care a avut în spate scopuri bine definite.


"Aceasta a fost făcut exclusiv cu un singur scop. Acesta este de a-l discredita și de a-l umili public pe Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general și de a prelua conducerea Procuraturii Generale. El crede că pentru declarațiile pe care le-a făcut în perioada recentă, acesta este răspunsul."


Potrivit avocaților, modul în care a fost adoptată decizia Consiliului Superior al Procurorilor de desemnare a procurorului de caz și cea de pornire a cauzei penale în decurs de doar două ore ridică multe semne de întrebare. Avocatul Vasile Gafton susține că în ziua în care a fost emisă hotărârea CSP cu privire la desemnarea lui Victor Furtună drept procuror de caz, clientul său a contestat numirea acestuia la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, potrivit lui Gafton, până la expunerea Curții cu privire la contestația lui Stoianoglo, Victor Furtună în mod legal nu putea întreprinde nicio acțiune.


"Prin efectul legii, odată cu depunerea cererii de chemare în judecată și solicitarea suspendării, acea hotărâre a CSP a fost suspendată. Și toate acțiunile pe care le-a efectuat procurorul de caz sunt ilegale – pornirea cauzelor penale, reținerea și alte acțiuni de urmărire penală. Noi am depus o plângere în acest sens."


Întrebați în ce relație se află Stoianoglo cu Furtună și dacă anterior, cei doi ar fi avut un conflict, avocații nu ne-au putut răspunde la întrebare. Ei însă au precizat că probele prezentate în instanță de către acuzare sunt doar niște capturi de ecran a unor materiale publicate pe siteurile de știri.


"Din biroul domnului Stoianoglo a fost ridicat computerul de serviciu și telefonul și două stickere, mai mult nicio probă și de la domiciliu iarăși computerul. Computerul îl foloseau membrii familiei. În computerul de serviciu el nu a folosit niciodată, el a folosea pentru ședințe online. Înafară de capturile de ecran pe care le-a prezentat domnul Carp la sesizarea sa, procurorul nu are nimic."


Solicitat telefonic de postul nostru de televiziune, procurorul de caz, Victor Furtună nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile avocaților.

Însă, ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu un comunicat de presă, semnat de Furtună în care se menționează că toate acțiunile întreprinse în privința lui Stoianoglo au fost legale. Acest lucru ar fi fost constatat și de către judecătorul de instrucție, care a examinat demersul lui Furtună privind
aplicarea măsurii preventive în privința lui Stoianoglo. El își motivează acțiunile și demersul prin faptul că Alexandr Stoianglo ocupă o funcție ierarhică și că în acest mod, participanții în dosar, printre care sunt procurori dar și alte alte persoane cu demnitate publică ar putea fie reticenți în declarații. Furtună a mai scris că în acest dosar sunt investigate și acțiunile altor persoane.

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost reținut marțea trecută, pentru 72 de ore. S-a întâmplat după aproape trei ore de percheziții la sediul instituției și în biroul acestuia.Tot săptămâna trecută, procurorul de caz Victor Furtună a cerut 30 de zile de arest preventiv pentru Stoianoglo, însă magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Ciocana au admis parțial demersul. Astfel, Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu. Avocații acestuia au contestat decizia la Curtea de Apel. Decizia a fost contestată și de procurorul Victor Furtună.
O ședință în acest sens va avea loc săptămâna viitoare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.