Bălțiul este din nou în pragul unei crize a deșeurilor. Primăria orașului nu poate evacua gunoiul din cauza datoriilor
Embed:
Bălțiul este din nou în pragul unei crize a deșeurilor. Primăria orașului nu poate evacua gunoiul din cauza datoriilor

Consiliul Municipal din Bălți cere ajutorul Guvernului și Parlamentului pentru a rezolva problema evacuării deșeurilor menajere din oraș. O declarație în acest sens a fost votată astăzi.

Aleșii din Bălți spun că orașul este în prag de criză din cauza accesului restricționat la groapa de gunoi. Pe de altă parte, agentul economic care o gestionează spune că nu permite depozitarea gunoiului din cauza datoriilor pe care le are municipiul. 

"Consiliul Municipal Bălți se adresează către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova pentru implicarea în soluționarea problemei de salubrizare a Municipilui Bălți", a spus consilierul Svetlana Cudreașova.

Situația din oraș este gravă, a declarat ieri, la ședința Comisiei municipale pentru sitiuații excepționale, șeful Direcției Situații Excepționala a municipiului Bălți, Lilian Butnariuc, și responsabilitatea îi aparține primăriei.

"Mie foarte tare îmi place poziția dumneavoastră de a cauta vinovați peste tot, ba e vinovat unul ba altul și tot așa. Noi știm multe alte nuanțe și alte momente. Haideți să nu-l învinuim pe domnul Harabagiu sau pe altcineva. Găsiți limbă comună cu reprezentanții companiei și rezolvați problema pe cale amiabilă", a menționat șeful IGSU Bălți, Lilian Butnariuc.

Butnariuc a mai menționat că problema evacuării deșeurilor trebuie rezolvată urgent. Odată cu încălzirea vremii, gunoiul va deveni un pericol și mai mare pentru sănătatea oamenilor.

"Ce se referă la șobolani, ce se referă la câini pe care noi îi vedem în containere care se hrănesc din deșeurile acestea care nu sunt evacuate la timp. Noi nu am putut să nu batem în clopote, luînd în considerație că vin timpurile calde", a precizat șeful IGSU Bălți, Lilian Butnariuc.

Agentul economic acuză autoritățile locale că nu pot alege de două luni un șef la direcția municipală care este responsabilă de evacuarea gunoiului. În lipsa lui, nu are cine să semneze actele necesare. În plus, primăria mai are și o datorie de 250 de mii de lei față de întreprindere.

La rândul său, primăria se plânge că tarifele percepute de gestionarul gropii de gunoi sunt mari. Pentru o tonă de gunoi, trebuie să achite 76 de lei. Autoritatea locală spune că nu poate achita în avans pentru servicii, așa cum cere acesta.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul s-a implicat pentru a depăși criza deșeurilor din Bălți. Cu trei zile înainte de Revelion, zeci de muncitori din Chișinău și carabinieri au adunat împreună cu angajații întreprinderilor comunale din Bălți peste 1.000 de metri cubi de gunoi de pe străzile din oraș, după ce Primăria a reziliat contractul cu firma care se ocupa de evacuarea deșeurilor.

După aceasta, mai mulți directori de întreprinderi muncipale, dar și primarul interimar, Igor Șeremet, și-au anunțat demisia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.