Bani pentru afaceri. 15 antreprenori din Găgăuzia au primit granturi europene
Embed:
Bani pentru afaceri. 15 antreprenori din Găgăuzia au primit granturi europene

Europenii oferă bani pentru a dezvolta întreprinderile mici și mijlocii din țara noastră. 15 antreprenori din Găgăuzia și raionul Taraclia au primit câte aproximativ 20 de mii de dolari, sub formă de grant, din partea Uniunii Europene. Datorită acestui ajutor financiar, ei vor crea 90 de locuri de muncă noi. De asemenea, pe piața moldovenească vor ajunge mai multe produse și mărfuri de calitate.

Gheorghe Patraman din raionul Comrat se ocupă cu agricultura deja de aproape două decenii. Acum doi ani, el a deschis o linie de producere a fructelor uscate, iar, datorită grantului european, va putea mări acum volumul producției și crea 20 de locuri de muncă noi.

"Vom cumpăra, în curând, echipament pentru finalizarea ciclului de producere. Vom prelucra fructele și vom scoate sâmburii, după care vom livra produsul final pe piață", a spus întreprinzătorul Gheorghe Patraman.

Iar Ana Statova din satul Congaz va folosi banii oferiți de europeni în domeniul serviciilor. Femeia deține un restaurant și planifică să construiască alături un hotel. Proiectul va permite crearea a 14 locuri de muncă noi.  

"E foarte bine. Voi încerca să muncesc și mai bine, pentru ca oamenii să vadă că banii nu au fost cheltuiți în zadar. Voi scrie proiecte", a zis întreprinzătorul Ana Statova.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii vor primi și susținere consultativă pe parcursul unui an.

"Noi ne dorim ca Uniunea Europeană să devină cel mai mare donator al autonomiei găgăuze. Vrem să ajutăm și să lucrăm cu cei care sunt principalii noștri parteneri", a afirmat șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

"Programul Uniunii Europene este implementat în Găgăuzia la o scară atât de largă pentru prima dată. Locuitorii noștri nu au avut până acum astfel de posibilități. Le mulțumim și sperăm că au văzut în noi parteneri de încredere", a menționat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

"Acest program a devenit ca o gură de oxigen pentru noi și am înțeles că sudul țării poate respira acum mai ușor", a spus președintele raionului Taraclia, Kiril Tatarlî.

La concursul granturilor s-au înscris 76 de întreprinzători. Proiectul a fost organizat în cadrul "Programului de susținere a dezvoltării rurale și agriculturii în Găgăuzia și raionul Taraclia", care este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.