Belarusul stă pe un butoi cu pulbere. Autoritățile amenință că ar putea face uz de arme letale dacă manifestațiile vor continua
Embed:
Belarusul stă pe un butoi cu pulbere. Autoritățile amenință că ar putea face uz de arme letale dacă manifestațiile vor continua

Poliția din Belarus amenință că, dacă va fi necesar, va folosi arme letale asupra protestatarilor. Amenințarea vine din partea viceministrului de Interne de la Minsk, care declară că s-a ajuns la o astfel de decizie, după ce manifestațiile violente din ultimele zile au scăpat de sub control. Între timp, miniștrii europeni ai Afacerilor Externe au ajuns la un acord privind sancționarea președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko.

Potrivit autorităților de la Minsk, manifestațiile care au avut loc duminică au fost bine organizate și extrem de radicale.

"În timpul zilei, protestatarii au aruncat cu pietre, cuțite și sticle în forțele de ordine, iar spre seară au dat foc anvelopelor și au construit baricade. Aceste lucruri nu au nimic comun cu protestele civile. Nu vom părăsi străzile, iar soldații și forțele de securitate vor folosi, dacă este necesar, și arme letale."

Avertismentul a venit după ce miniștrii de externe ai UE au discutat despre sancționarea lui Aleksandr Lukașenko pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea sa.

"Regimul lui Lukașenko continuă să folosească violența, vedem în continuare arestări ale manifestanților pașnici. Am propus pregătirea terenului pentru un nou pachet de sancțiuni, iar Lukașenko ar trebui să fie una dintre persoanele de pe această listă."

Uniunea Europeană a anunțat anterior că nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus și a sancționat deja mai mulți membri ai Administrației de la Minsk. Între timp, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a venit cu un ultimatum la adresa președintelui. Într-o postare pe telegram, aceasta a cerut ca Lukașenko să-și dea demisia, violența din stradă să fie oprită complet, iar toți prizonierii politici să fie eliberați. În caz contrar, opozanta susține că întreaga țara va ieși în stradă cu un ultimatum popular, în data de 26 octombrie. Tihanovskaia declară că astfel va începe o grevă a întreprinderilor, vor fi blocate drumurile și se va crea un deficit de produse în magazine. Autoritățile de la Minsk nu au comentat deocamdată amenințările.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.